Cliche logo

Ulje za rast kose – Da li zaista pomaže?

Ako si potrošila znatnu količinu vremena na društvenim mrežama gledajući snimke o korišćenju ulja za rast kose – onda si shvatila da je ovo popularan pristup među onima koji žele puniju kosu. Međutim, da li ulje zaista ”radi posao” kada je rast kose u pitanju?

Verujemo da ćeš imati nekoliko pitanja na ovu temu, kao na primer, „Koja su najbolja ulja za rast kose?“ ili „Da li su neke od ovih prednosti podržane istraživanjem?“ i dr.

Odgovore na ova i neka slična pitanja potraži u narednim redovima.

Koje je najbolje ulje za rast kose?

Nekoliko vrsta biljnih ulja može imati koristi za rast kose, na osnovu postojećih istraživanja. Međutim, ulja ne mogu pomoći kod svih oblika gubitka kose, a potencijalno mogu imati negativan uticaj na tvoju kožu u nekim slučajevima.

Neka od najboljih ulja za rast kose su: arganovo ulje, jojoba, maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje ruzmarina, ricinusovo ulje, ulje lavande, ulje čajevca, bademovo ulje, ulje koštica grožđa i dr.

Koje su prednosti upotrebe ulja za rast kose?

Generalno, ulja sadrže vitamine i masne kiseline i mogu ti pomoći da održiš vlažnost kose i kože glave. Uljima se kosa takođe i hrani i sprečava se njeno lomljenje. Određena ulja – uključujući ulje ruzmarina, peperminta i lavande – imaju dokazane prednosti za rast kose.

Takođe vredi napomenuti da sam čin masaže kože glave tokom utrljavanja ulja može da podstakne cirkulaciju i tako utiče na rast kose.

Utvrđeno je da neka esencijalna ulja, ekstrahovana iz različitih biljaka, mogu naročito da promovišu zdravlje kose i kože glave. Ova ulja deluju tako što poboljšavaju cirkulaciju u koži glave, hrane i jačaju koren kose i mogu pomoći u borbi protiv opadanja kose i problema sa samom kožom glave.

Da li postoje neki nedostaci upotrebe ulja za rast kose?

Pre nego što isprobaš i sama ulje za kosu za rast, postoji nekoliko mogućih nedostataka upotrebe proizvoda kojih bi trebalo da budeš svesna. Naime, neka ulja mogu da izazovu perut i kada su u kontaktu sa licem, mogu da izazovu akne.

Ricinusovo i kokosovo ulje, na primer, mogu začepiti pore, a začepljene pore mogu dovesti do upale.

A ako imaš seboroični dermatitis, što je oblik peruti, to može biti uzrokovano prekomernim rastom vrste kvasca (Malassezia) koji prirodno živi na tvom skalpu. Kvasac se može hraniti uljem na tvom skalpu, zbog čega upotreba ulja za rast kose može biti problematična ako si sklona peruti.

Kako se koristi ulje za rast kose?

Uvek treba da koristiš vrhunska, nerafinisana ulja da bi postigla najbolje rezultate. Preporučuje se da uvek mešaš eterična ulja sa uljem koje će biti ”nosač” pre nanošenja na kožu glave – kako bi izbegla iritaciju ili reakcije kože glave.

Sledeća metoda primene ti može pomoći da maksimalno iskoristiš ulje za kosu:

Pomešaj nekoliko kapi odabranog esencijalnog ulja sa osnovnim uljem poput jojobe ili kokosovog ulja. Utrljaj mešavinu na kožu glave, lagano je umasirajući vrhovima prstiju. Ostavi da stoji na glavi najmanje 10 minuta ili najbolje preko noći. Isperi ulje blagim šamponom.

Šta možemo da zaključimo?

Čak i ako neka ulja mogu biti korisna za rast kose, ona neće nužno pomoći kod svakog oblika gubitka kose. „Na primer, ako je tvoj gubitak kose posledica anemije ili hormonskog poremećaja, biće ti potreban medicinski tretman za obnavljanje kose.

Zato ako imaš gubitak kose, tvoj prvi korak bi trebalo da bude da se konsultuješ sa lekarom, koji ti može pomoći da otkriješ pravi uzrok gubitka kose i predloži adekvatan plan lečenja.

Share post