Cliche logo

Neka tvoja kosa uvek bude u prvom planu

Slobono možemo reći da je jedan od najlepših ukrasa svake žene njena kosa. Takođe, ona je i jedna od prvih stvari koje primetite kada se upoznajete sa nekom ženskom osobom, da li je duga i gusta, kratka, tanka, negovana ili ne, a u najgorem slučaju, zapuštena i masna.

Zdrava kosa i dobra frizura nisu nešto što pada sa neba već je rezultat temeljne brige i gotovo svakodnevne nege. Baš kao i sa kožom lica, potrebna su izvesna ulaganja kako bi ona bila blistava, zdrava i sjajna.

Ako želiš da i tvoja kosa bude predmet ovacija, primeni sledeće savete koje ti donosimo:

1. Rutina pranja i izbor adekvatnog šampona

Ono sa čime počinješ svakako jeste pranje kose. To ne treba da radiš svakoga dana. Najbolje da to činiš svaki drugi ili dva do tri puta u toku nedelje. Ovde se ne radi o potrošnji šampona ili uštedi vode već iz razloga što često pranje kose dovodi do njenog isušivanja kao i gubitka prirodnog sebuma. Takođe, savetujemo ti da kosu ne pereš vrelom, već mlakom vodom.

Kada govorimo o adekvatnom šamponu tu akcenat stavljamo na prirodne i šampone bez jakih sastojaka kao što su sulfati i parabeni. Sulfati su horor za tanku i slabu kosu jer je čine slepljenom i masnom dok su parabeni konzervansi koji nakon duže upotreba mogu prouzrokovati baš ozbiljnu iritaciju kako kose tako i očiju. Tako da obrati pažnju na sastojke sledeći put.

2. Nahrani svoju kosu

Najbolja hrana za tvoju kosu jeste balzam. Osim što hrani, on i omekšava kosu i čini je hidriranom, mekom i zdravijom. Balzam biraš prema tipu kose ali i prema stepenu oštećenja kako bi učinak bio što bolji. U većini slučajeva on se nanosi nakon pranja, na krajeve kose budući da oni najviše ispaštaju usled vremenskih promena, odlaska kod frizera i farbanja. Dovoljno je 10 minuta da balzam odradi svoje nakon čega dolazi ispiranje.

3. Sušenje, nikako isušivanje kose

Nakon pranja kose doalzi i njeno sušenje. Ukoliko ovaj korak ne radiš pravilno sve pada u vodu. Dakle, fen, figaro i presa za kosu, jedno veliko NE. Ukoloko svojoj kosi želiš dobro ostavi je da se sama, prirodnim putem osuši.

Zašto ne fen?

Zato što topao vazduh isušuje tvoju kosu, i ona tako isušena se drastično brže kida i lomi. Isto važi i za presu i figaro. Umesto njih iskoristi peškir ili neku pamučnu majicu koji će upiti višak vlage iz kose a ona će ostati nahranjena i hidrirana. Kad god si u mogućnosi, probaj da osušiš kosu prirodno.

4. Redovno šišanje krajeva

Ukoliko misliš da se nega kose bazira na pranju i korišćenju preparata završava, žao nam je, ali grdno se varaš. Da bi upotpunila negu svoje kose, odlazak kod frizera i skraćivanje krajeva moraš da uvrstiš u svoju rutinu. Potrudi se da barem svakog drugog meseca  skratiš krajeve iz razlog što oni pucaju, popularno rečeno rascvetaju se, i tvoja kosa ne izgleda zdravo i negovano. To ti ne oduzima previše vremena a kosa će ti biti i te kako zahvalna.

Savete imaš, našu podršku imaš, tako da baci se na posao. Što pre počneš sa primenom naših saveta, to će pre i kosa pokazati rezultate. Kada počneš da dobijaš komplimente na račun tvoje kose, seti nas se i podeli sa svima ove savete.

 

 

Share post