Cliche logo

LETNJA NEGA KOSE: Kako se zaštititi od sunca, soli i hlorisane vode

Dolazak leta sa sobom donosi sunčane dane, plaže i bazene. Međutim, ovi letnji elementi mogu biti štetni za vašu kosu. Sunce, morska so i hlorisana voda mogu isušiti kosu, izazvati oštećenja i promeniti njen izgled. Zato je važno primeniti posebne mere nege kako biste zaštitili kosu tokom leta. Evo nekoliko saveta kako da očuvate zdravlje i lepotu svoje kose tokom letnjih meseci.

1. Preventiva

Pre nego što odete na plažu ili u bazen, isperite kosu čistom vodom. Na taj način ćete smanjiti njenu apsorpciju soli ili hlorisane vode koja može isušiti kosu.

2. SPF

Nanesite zaštitni sprej za kosu sa SPF pre izlaganja suncu. Slično kao što štitite kožu od sunčevih zraka, važno je zaštititi i kosu od štetnog sunčevog zračenja. Odaberite proizvode sa UV zaštitom koja će pomoći u sprečavanju oštećenja kose od UV zraka.

3. Fizička zaštita

Nosite šešir ili maramu kako biste zaštitili kosu od direktnog sunčevog svetla. Ovo će pomoći u smanjenju izlaganja kose UV zracima i smanjiti rizik od oštećenja i izbeljivanja.

4. Nega posle

Nakon izlaganja suncu, soli ili hlorisanoj vodi, isperite kosu čistom vodom. To će ukloniti ostatak soli i hemikalija koje mogu isušiti kosu. Možete koristiti hidratantni šampon i regenerator kako biste dodatno nahranili kosu.

5. Hrana za kosu

Koristite hidratantne maske za kosu jednom nedeljno. Intenzivna hidratacija je ključna tokom leta kako bi se nadoknadila izgubljena vlaga i očuvala mekoća i sjaj kose. Odaberite maske koje su posebno formulisane za oporavak od sunca i izloženosti morskoj vodi.

6.Recite NE toploti

Smanjite korišćenje toplotnih alata poput pegle za kosu ili figara. Leto je idealno vreme da se prirodno osuši kosa. Iskoristite ovu priliku da smanjite korišćenje toplote i dozvolite kosi da se oporavi od potencijalnih oštećenja.

7. Hidratacija je ključ

Povećajte unos vode kako biste održali hidrataciju ne samo kose, već i celog tela. Dobro hidrirano telo je ključno za zdravlje kose.

8. Gumica za kosu- najbolji prijatelj

Izaberite frizure koje će zaštititi kosu od sunca i sprečiti oštećenja, poput pletenica ili punđi. Ove frizure su praktične, moderne i pomažu u smanjenju izlaganja kose direktnom sunčevom svetlu.

Letnja nega kose zahteva dodatnu pažnju i brigu. Primenjujući ove savete, možete zaštititi kosu od štetnih uticaja sunca, soli i hlorisane vode. Održavanje zdrave i sjajne kose tokom leta nije teško ako primenite pravilnu negu i zaštitite je od nepovoljnih faktora. Uživajte u letu i zdravoj kosi koja će blistati na suncu!

Share post