Cliche logo

Da li redovna masaža lica zaista može da pomogne?

Mnoge od nas pate nadutosti lica i umorne kože, i iako ne preskačemo skin care rutinu, stvari kao da ne idu na bolje. Međutim, ima još jedna stvar koju možeš probati, a koja ne zahteva nikakvo ulaganje, a to je masaža lica. Međutim, da bi ti masaža lica donela bilo kakve benefite, mora da bude pravilna i redovna. 

Eksperti kažu da je upornost ključ, i da kao i kod fitnesa, samo redovnost donosi rezultate, pa makar to bilo i samo nekoliko minuta dnevno. Ono što oni tvrde jeste da nakon samo nekoliko nedelja masaže lica, nadutost će se vidljivo smanjiti, crte lica postati izražajnije, a koža lepša i zdravija. Takođe, ako redovno masiraš lice, svi proizvodi koje na njega nanosiš bi trebalo da bolje deluju i da se lakše apliciraju. 

Masaža lica za poboljšanje funkcija kože

Stručnjaci kažu da masažom lica možemo poboljšati prirodne funkcije naše kože, povećati cirkulaciju, pojačati limfni sistem, pomoći detoksikaciji koja je ključna za zdravlje naše kože, pa čak i osloboditi napetost u mišićima, a sve to rezultira čvršćim, toniranim mišićima, poboljšanim konturama i podignutim, blistavim tenom. Redovna masaža takođe pomaže u poboljšanju protoka krvi i kiseonika u tkivu, snabdevajući kožu hranljivim materijama koje su joj potrebne, a neki čak tvrde da ako masiraš lice pre šminkanja, neće ti biti potreban hajlajter. 

Povećanje proizvodnje kolagena

Još jedna korist redovne masaže lica koju stručnjaci navode jeste pomoć u povećanju proizvodnje kolagena, koji je temelj zdrave kože. Kolagen igra ključnu ulogu u čvrstoći i elastičnosti kože, a njegove zalihe se smanjuju kako starimo, tako da masaža lica zaista čini čuda za pun i mladalački sjaj, a u poslednjim godinama sve više i više studija dokazuje da masaža pomaže u povećanju proizvodnje kolagena.

Masaža lica: Ujutru ili uveče?

Na ovo pitanje eksperti odgovaraju – nije bitno! Ako si jutarnji tip, masaža lica može pomoći da započneš dan na pravi način, a s druge strane, dodavanje masaže u večernju rutinu može biti opuštajući završetak dana, trenutak za opuštanje i oslobađanje od stresa pre spavanja.

Koju kremu koristiti za masažu lica?

Kada god praktikuješ bilo kakvu masažu lica važno je da upotrebiš ulje ili serum kako bi stvorila klizavost na koži tako da je ne vučeš i ne povlačiš. Za ovo možeš koristiti bilo koje ulje ili serum, cena i brend su potpuno nebitni, a korišćenje ovih proizvoda ima i dodatne prednosti za kožu, kao što su hidratacija i poboljšanje izgleda izražajnih linija i bora.

Alati za masažu lica

Pronađite alat koji vam odgovara. Strućnjaci preporučuju gua sha kao idealan početnički alat za masažu lica, naročito ako želiš da pojačaš svoje konture i dodaš definiciju licu. Gua sha je ultimativni alat za konturisanje kod kuće za postizanje super izvajanog lica. On ima šest jedinstvenih ivica dizajniranih da ciljaju različita područja lica, a pomaže u  definiciji kontura,  oslobađanju napetosti lica, smanjivanja nadutosti i dreniranja vode. Najbolje je da ga držiš u frižideru preko noći, a zatim ga koristiš ujutru hladnog.

Tehnika masaže lica

Na kraju, tu je i tehnika. Ako nisi sigurna odakle da počneš, evo tri najbolja pokreta za masažu lica po rečima stručnjaka.

Šamaranje obraza

Za toniranje i zatezanje mišića obraza, povećanje cirkulacije i dovod kiseonika u kožu: Počni tako što ćeš rukom kojom ne masiraš uhvatiti kožu čvrsto na bradi. Zatim uzmi kažiprst i srednji prst i srednjim pritiskom počni da “šamaraš” područje obraza u uzlaznom smeru pokrivajući celo područje obraza. Počni lagano a onda nađi svoj ritam svoj ritam. Prvi put masiraj oko 30 sekundi, a zatim, masiraj do minut na svakoj strani.

Jačanje vilice

Napravi V-oblik kuku sa palcem i kažiprstom i stavije u centar brade, tako da palac bude ispod brade. Pomeraj V duž svake strane vilice, veoma polako, kako bi oblikovala vilicu i olakšala bilo kakvu napetost. Koristite pritisak srednje jačine i ponovi pokret osam puta.

V podizanja očiju

Postavi dva prsta sa svake strane mosta nosa do početka obrve. Pritisni lagano i onda kreni da masiraš ka gore, razdvajajući prste u V oblik. Ponovi ovaj pokret tri puta. Zatim pređi na područje ispod očiju. Koristi malo manji pritisak da ne bi vukla kožu. Postavi dva prsta u unutrašnji ugao oka, i kreni da praviš pokre u V-oblik tako da prsti klize prema stranama. Završi sa malim podizanjem i pritiskom na slepoočnicama. Ponovi ovo tri puta.

Share post