Cliche logo

Svako dete treba da čuje ove rečenice od svojih roditelja

Životni zadatak koji je često pun nedoumica i pitanja je odgajanje deteta. Postoji sedam rečenica koje bi svako dete trebalo da čuje od mame i(li) tate, a koje bi roditeljima mogle da olakšaju taj zadatak.Ukoliko želite da vaše dete izraste u samouverenu, srećnu i sposobnu odraslu osobu, nemojte da zaboravite da mu govorite ovih nekoliko veoma bitnih rečnica.

Volim te. Pokazivanje ljubavi je najvažnije, ali dete treba i da čuje da ga volite. Svaki dan recite svom detetu da ga volite i tako će i ono, kada odraste, lakše drugima reći da ih voli. Govorite svom detetu “volim te” i u srećnim i u onim manje srećnim trenucima, jer te reči njemu će značiti kao celi svet.

Ponosim se tobom. Detetu je potrebna roditeljska potvrda da nešto radi dobro. I kada mu drugi govore da je nešto izvrsno napravilo, dete neće biti potpuno srećno ako te reči ne čuje i od svojih roditelja. Zato pogledajte svoje dete u oči i kažite mu da ste ponosni na njega, ali i zbog čega ste ponosni na njega. I ne samo onda kada dobije dobru ocenu u školi ili kada nešto dobro napravi. Budite ponosni na svoje dete zato što se trudi, daje sve od sebe i ne odustaje.

Žao mi je. Dete treba da vidi da je i njegov roditelj samo čovek od krvi i mesa, da nije savršen i da i on može pogrešiti. I da je grešiti u redu. Zbog toga morate priznati kada ste prema detetu bili nepravedni i izviniti mu se, jednako kao što od deteta tražite da se izvini vama ili drugima kada pogreši. Osim toga, na taj način detetu vlastitim ponašanjem pružate primer kako se treba odnositi prema drugima kada odraste i da se treba izviniti kada pogreši.

Slušam te. Ova rečenica naročito je važna kada dete uđe u pubertet. Naučite svoje dete da vam se poverava i da ga nije strah da vam kaže šta ga muči i o čemu razmišlja. To ćete najbolje postići tako da kažete detetu “slušam te” i pustite ga da govori. Držanje prodika i postavljanje previše pitanja detetu će više odmoći nego pomoći. Zbog toga je bitno da dete što ranije stekne naviku poveravanja roditeljima.

To je tvoja odgovornost. Ne pomažite detetu u situacijama kada ono samo može rešiti problem. Vi možda imate najbolje namere, ali na taj način dete može steći osećaj nesigurnosti te da nije sposobno samo rešiti problem. Budite poput trenera: pripremite dete pre igre, navijajte za njega sa strane i posle razgovarajte o tome šta je napravilo dobro, a šta bi moglo popraviti.To se može odnositi na školske aktivnosti, ali i na zaduženja kod kuće kao što je pospremanje sobe ili šetanje psa. Roditelj detetu mora usaditi osećaj odgovornosti, jer će tako izrasti u samouverenu i sposobnu odraslu osobu.

Ti to možeš! Važno je da dete čuje da roditelj veruje u njega i da zna da je sposobno napraviti nešto. Nitko ne može detetu uliti više samopouzdanja od mame i tate. Vaše dete mora znati da može ostvariti sve snove i ciljeve ako se trudi, te da u teškim trenucima nikada ne sme da odustane.

Ne. Ponekad je ono najbolje što možete napraviti za svoje dete reći mu ne. U tom trenutku dete to sigurno neće uvek lako prihvatiti i negodovaće, ali kada odraste, ceniće to što ste mu onda kada je trebalo rekli ne.

Share post