Cliche logo

Šta je to old money stil i zašto su svi poludeli za njim?

Old money iliti generacijsko bogatstvo, u američkom slengu označava ljude koji su bogati decenijama, ako ne i vekovima. Njihov životni stil razlikuje se od našeg. Dok mi od od jutra jurimo po autobusima da bismo stigli na posao, od devet do pet radimo, a od pet se prevrnemo ispred TVa kako bismo odgledali deset epizoda Seksa i grada, oni jutro provode na kafi u Monaku, pa sednu u privatni avion časkom do Rima, gde ručaju sa pogledom na Trevi fontanu, popodne jašu konje ili voze jahtu, a uveče idu na dobrotvorni bal. 

E tu dolazi old money stil – ovi ljudi oblače se elegantno vekovima, što odgovara njihovim dnevnim aktivnostima, ali ove sezone njihov način oblačenja preneo se i na nas, obične ljude. A šta taj stil zapravo znači?

Tihi luksuz – bez privlačenja pažnje

Old money ili tihi luksuz kako ga neki zovu, fokusira se na vanvremenske komade garderobe, obuće, tašni i nakita, koji nikada neće izaći iz mode, uglavnom poznatih i dosta skupih brendova. Međutim, ne dolaze ni svi brendovi u obzir. Old money ne trpi bilo kakvo vidljivo brendiranje, jedino one komade za koje se na prvi pogled ne može kog su brenda.

Apsolutno su zabranjene jarke boje i uvrnut dizajn, svi komadi bi trebalo da budu bež, braon, belih, crnih, sivih ili teget tonova, a nakit i satovi su svedeni, uglavnom zlatni ili sa diskretnim dijamantima. 

Old money stil je sada dostupan svima

Po ovom stilu je bila poznata Lejdi Dajana, oličenje elegancije i lepote, što su mnogi pokušali da kopiraju, ali nakon njene smrti, ovaj stil ostao je rezervisan samo za super bogate ili za one koje imaju živaca da mesecima štede za jedan komad. 

Međutim, veliko interesovanje za old money stil na društvenim mrežama, doveo je do toga da neki od najpoznatijih lanaca, kao što su Zara i H&M, svoje kolekcije okrenu ovom stilu, tako da je on sada dostupan svima. Naravno, torba iz Zare neće baš izgledati isto kao ona brendirana, ali ako dobro ukombinuješ stvari, niko to neće ti primetiti – najvažnije je da se ti osećaš dobro u svojoj koži. 

Pravila za old money oblačenje

  • Izbegavaj sintetičke materijale – lan, pamuk, svila, vuna – to su materijali koji su postojani i izgledaju stajliš tokom nekoliko sezona.
  • Manje je više –  trudi se da sve što staviš na sebe bude promišljeno i s merom.
  • U obzir dolaze samo neutralne boje, a bež je najviše zastupljena.
  • Odela, sakoi, košulje i bluze su must have i esencijalni deo ovog stila.
  • Ako tvoja baka ima bisere ili predratno prstenje, sad je trenutak da ih iskoristiš jer old money obožava vanvremenski nakit.
  • Nikakav print nije dozvoljen, ali na štrafte se gleda sa odobravanjem.
  • Obuća mora biti elegantna i udobna, previsoke štikle ne dolaze u obzir, kao ni previše sportske patike. 
  • Za svečane prilike dozvoljene su nešto jače boje, kao i čipka, ali uvek s merom.

Na kraju, ne zaboravi, oblačiš se za sebe, pa ako se ti osećaš udobno, tako ćeš i izgledati, nebitno koliko to što na sebi imaš košta.

Share post