Cliche logo

Saveti za negu kože u hladnim danima

Iako nas zima povezuje sa prazničnim raspoloženjem i volimo sve te udobne, mekane džempere i toplu čokoladu, ono što definitivno ne volimo jeste kako hladna temperatura utiče na našu kožu. 

Da li ti se čini da je tvoja koža preko noći postala suva i ispucala?

Zimi je prirodno manje vlage u vazduhu, a hladna temperatura i vetar deluju pogubno po tvoju kožu. Ovo otežava da ona održi prirodna zaštitna ulja, koja deluju kao barijera protiv agresora iz okoline. 

Ipak, nije sve tako crno. Postoje veoma jednostavni načini da poboljšaš negu svoje kože zimi kako bi je održala zdravom i hidriranom.

Hidriraj kožu redovno adekvatnim preparatima

Ovo već i ptice na grani znaju, ali nije zgoreg da utvrdimo gradivo. Dakle, pravilo broj 1 kada je u pitanju nega kože u hladnim danima jeste redovna i dobra hidratacija kože adekvatnim kremama, losionima ili uljima.

Nakon tvog (ne prevrućeg tuširanja ili pranja lica), dok je koža joj vlažna obavezno nanesi hidratantnu kremu, losion ili ulje. Ovo pomaže da se zadrži dodatna vlaga i spreči isušivanje kože.

Imaš toliko preparata na raspolaganju, ali naš savet ti je da uvek biraš proizvode koji sadrže prirodne sastojke.

Nega ruku je obavezna!

Ruke su više nego ikad ugrožene preko zime. Nije dovoljno da samo naneseš kremu za ruke ujutru i tako započneš svoj dan. Umesto toga, drži hidratantnu kremu uvek pri ruci, u automobilu i u torbici kako bi je redovno nanosila i nekoliko puta u toku dana! 

Kao dodatnu dozu hidratacije, koristi ulje za zanoktice jednom dnevno kako bi i svoje nokte održala u najboljem mogućem izdanju.

Ne zaboravi da hidriraš usne

Ko nije doživeo da mu usne ispucaju preko zime? Koža na usnama je veoma tanka i osetljiva, stoga najbrže gubi vlagu i počne da puca.

Koža na našim usnama ima između tri i pet ćelijskih slojeva, dok ostatak naše kože ima oko 16. Takođe, za razliku od kože na ostatku našeg tela, koža na našim usnama nema lojne žlezde koje su zadužene za hidrataciju. 

Zbog toga je izuzetno važno voditi računa o hidrataciji usana tokom zime.

Sada imaš toliko preparata za hidrataciju usana na raspolaganju, da ti još može biti teško da se odlučiš koji izabrati. Najlakše je koristiti labelo ili mast za usne.

Obrati pažnju na sastojke za negu kože

Iako do sada možda već imaš omiljenu hidratantnu kremu za lice i telo, ne zaboravi da prvo pogledaš listu sastojaka na poleđini proizvoda! Zima traži ultra-hranljive sastojke u preparatima za negu kože.

Hijaluronska kiselina je super sastojak za hidrataciju jer može da zadrži do 1000 puta svoju težinu u vodi. Ceramidi i peptidi jačaju i obnavljaju barijeru kože, pomažući koži da zadrži vlagu. Skvalen, šea puter i lagana hidratantna ulja (poput jojobe) takođe su odlični sastojci za negu kože zimi.

Izbegavaj vruću vodu

Veoma je primamljivo otići pod topao tuš kada temperatura padne. Ali ako voliš svoju kožu, izbegavajte ovu rutinu! Umesto toga, koristi mlaku vodu za tuširanje i pranje lica. Vrući tuševi brzo isušuju kožu, a ako je odmah ne navlažiš, na koži se mogu pojaviti pukotine i tzv. zimski ekcem. 

Hidratacija kreće iznutra!

Iako svi znamo koliko je važno ostati hidriran, mnogi ljudi povezuju povećan unos vode sa velim letnjim temperaturama – pa zaborave da piju vodu kada je hladno.

Zimi koža takođe ne može da zadrži vlagu, a voda za piće pomaže da se nadoknadi hidratacija.

Zato se drži starog dobrog pravila – 8 čaša vode dnevno čuva hidrataciju i zdravlje.

Da li ti imaš još neki dobar savet za negu kože zimi?

Share post