Cliche logo

Otkrivamo ti skriveno mesto u centru Beograda

Da li i ti imaš osećaj da se Beograd pretvorio u jedan od onih turističkih gradova bez duše, gde kafići i restorani podsećaju jedni na druge i gde je posebnost i individualnost davno nestala? Ako je odgovor na ovo pitanje da, imamo iznenađenje za tebe. U samom centru Beograda, nalazi se jedno mesto koje prkosti ovom trendu.

Mi, Cliche tim, bično biramo sa kim sedim, a mesto nam je uglavnom manje važna stvar. Međutim, uhvatimo nekad sebe da idemo na trendi mesta čisto jer su fotogenična i popularna i tad se, da budemo potpuno iskreni, iznerviramo do besvesti. Napravimo koju sliku za društvene mreže, popijemo čuvenu kafu na kojoj će da piše baš Teodora, jer zamisli, to je jako važno!

Ipak, drugih dana odlučimo se za ušuškane kafiće, za koje retko ko zna, toliko ih obožavamo da smo nedavno sam pravili listu svih skrivenih i zanimljivih mesta u gradu, znaš kako kažu, onih što imaju dušu. 

E baš u Cetinjskoj 15/a ima jedan Bar koji stvarno ima dušu, ne onako kliše, nego stvarno. Kafe Bar 16 je socijalno preduzeće, osnovano od Centra za integraciju mladih, koji obučava i zapošljava devojke i momke koji su napustili Svratište.

Svratište je udruženje građana, osnovano 2004. godine sa idejom da pomogne deci koja žive ili rade na ulici. Volonteri Svratišta daju sve od sebe da ovoj deci pruže podršku, obrazovanje, ali i one osnovne stvari – garderobu, topao obrok i krevet. 

U Svratištu su smeštena deca svih uzrasta, a njihov položaj nakon izlaska nije nimalo lak, jer nisu spremni za tržište rada, te postoji veliki rizik da će ostati na ulici. Teško je zamisliti u kom se položaju nalaze i koliko im je teško, ali srećom, tu je ovaj ušuškani lokal da pruži utočište i podršku i pomogne im da nastave život dostojanstveno.

Zato, sledeći put kad ti na pamet padne da odeš u najpopularniju kafeteriju u gradu da bi se slikala, videla nekog poznatog ili popila kafu sa svojim imenom, okreni se na drugu stranu, ka Cetinjskoj i izaberi mesto sa dušom, umesto da mesto izabere tebe.

Share post