Cliche logo

Italijanski scenario na beogradski način

Jul, leto, lepršava haljina, lanena košulja, slamnati šešir, bašta lokala italijnaskog šarma, dobra cigara i hladni koktel sa mnogo leda. Da, to je naša definicija savršenog predaha nakon radnog dana. Sećate se onog lokala u Nevesinjskoj 17 na Vračaru koji smo vam nesebično nedavno otkrili? E pa ponovo smo bili tamo, zapravo više puta već, ali dobro, shvatićete i sami zašto kada budete otišli.

Mi večiti sanjari, romantici, zaljubljenici u svaki pedalj Italije, „Kuma“, Sofije Loren, i omiljene , ultra popularne fraze u poslednje vreme, „dolce far ninente“, pobornici hedonizma, zaista možemo reći da imamo sreće, jer sve što tražimo tamo negde, sada imamo i kod nas.

Toscanello Caffe je pravi beogradsko-italijanski dragulj i hedonistička oaza u kojoj stanuju kvalitetni ukusi i vrhunske cigare, a naš susret sa brenom Nostrano del Brenta bio je filmski, baš kao i priča koja stoji iza ovih cigara.

Nostrano del Brenta su ručno pravljene cigare i jedini su brend cigara proizveden u Italiji, koji je u potpunosti napravljen od italijanskog duvana. Druge cigare sadrže dosta duvana iz Kentakija uvezenog iz SAD-a.

Kako je sve počelo?

Duvan Nostrano del Brenta je jedinstven za regiju Veneto u severnoj Italiji, čiji je glavni grad Venecija. Duvan je navodno iz kubanskog semena koje je jedan monah doneo u Italiju oko 1550. Godine, ali zabeleženo je da se duvan proizvodio za pušenje od 1763. godine.

Priča o cigari Nostrano del Brenta je veoma zanimljiva, puna tajnostvenosti, misterije i šverca, toliko da bi mogla da bude inspiracija za neki filmski scenario.

Naime, duž jedne od najvažnijih reka u ovoj oblasti, od Valstagne do Campese di Bassano del Grappa, cigare su počele da se proizvode krajem 1500. godine, oko jednog veka nakon dolaska duvana u Evropu od otkrića Amerike. Tek 1763. godine, skoro dva veka kasnije, predstavnici Republike su dozvolili poljoprivrednicima da legalno gaje duvan. Cigara Nostrano, predak onoga što je Doge, je, međutim, već poznata, tako da postoje istorijski zapisi koji govore o cigarama koje su pušili venecijanski gospodari već 1677. godine.

3

Zabranjene prvo od strane Republike, zatim od Beča i konačno od italijanskih finansijera iz poreskih razloga, Nostrani cigare zvanično nisu postojale, ali su se redovno konzumirale širom Veneta, zahvaljujući širokoj distributivnoj mreži koja je krenula iz Basana i stigla do celog regiona.

Ova ilegalna trgovina trajala je do 1939. godine kada je šesnaest farmera formiralo zadrugu pod nazivom „Consorzio tobacconists of the Grappa“ gde su se uglavnom bavili duvanima za cigarete, uvek ostavljajući i prostor za cigare da tajno prolaze.

Međutim, zahvaljujući angažovanju Regiona, konzorcijum je postigao dogovor sa grupom Maccaferri, većinskim vlasnikom Sigaro Toscano Manifatture, da vrati ovu istorijsku cigaru. Zanatski deo proizvodnje nastaviće se na obali reke Brenta, sa deset proizvođača cigara koji će se ručno baviti pakovanjem cigara, dok će se industrijski i mehanizovani proizvođači preseliti u Luku.

I cigare imaju svoj lik

Da stvar bude još sočnija, prijemčljivija i u neku ruku čak i romantizovana, sve vrste Nostrano cigara imaju imena koja imaju određenu simboliku i vezuju se na neki način za venecijansku državu ili samu Italiju, pa je tako Il Doge bio istorijski vladar Venecije, Casanova poznati romantični ljubavnik, Clandestino se odnosi na istorijski tajni šverc duvana na koji su Italijani veoma ponosni, a Taliano se odnosi na polu- italijansku zajednicu koja je nastala u Južnoj Americi. Il Doge i Taliano cigare su tradicionalnog italijanskog oblika, poput vazdušnog broda, koje su stvorene da se prepolove i podele sa vašim prijateljem uz espreso ili čašu dobrog alkoholnog pića.

Nostrano del Brenta je mala cigara koja je savršena za brzu pauzu od pušenja, a uz koju istovremeno dobijate potpuno zadovoljstvo pušenja veće cigare. Zbog male veličine, kvalitetan ukus ćete osetiti odmah nakon prvog susreta sa njom, spremite se da vam sva čula zatrepere od čistog zadovoljstva.

Tipične arome Tobacco Nostrano del Brenta poboljšane su zahvaljujući specifičnom proizvodnom procesu. Ove cigare se proizvode u potpunosti ručno sa omotačem i vezivom koristeći duvan kratkog punila koji je star poslednje tri godine i uzgaja se samo u regionu Veneto. Il Ducale se dobija pažljivim odabirom kratkih listova duvana Nostrano, koji su prethodno stajali više od tri godine pre upotrebe.

Sada, sve što treba da uradite jeste da odaberete svog lika (Il Doga, Casanovu, Clandestina ili Taliana) i prepustite mu se u potpunosti, a sumorna svakodnevnica pretvoriće se u najuzbudljiviji film.

2

Share post