Cliche logo

Želiš lepo i čisto lice? Ove navike zaboravi.

Jedan od imperativa današnjice svakako jeste lepo, negovano i čisto lice. Kada i kako početi sa negom istog kako bi ono bilo besprekorno? Okidač je period puberteta. Neko ima tu sreću da ga prođu bezbolno, dok neki završe kao bosi po trnju. Upravo u tom periodu primećuješ najviše promena na svom telu i licu. Hormoni počinju da rade, luči se pojačan broj žlezda i sve to se odražava na tvoje lice.

Već od tinejdžerskih dana lice treba navići na losion i neku laganu, hidrantnu kremu. Veruj na ma reč, koža će ti u kasnijim godinama biti više nego zahvalna.

Kada se pubertet završi, onda krećeš sa nešto ozbiljnijom negom kako bi koža lica bila dovoljno hidrirana zbog spoljnog uticaja, zračenja teledonskog ekrana ili računara pa u svoju rutinu uvodiš serume, pilinguješ lice i telo, odlaziš na tretmane kod kozmetičara. Ali, sve to može pasti u vodu ukoliko imaš sledeće loše navike.

Često (bespotrebno) dodiruješ lice rukama

Zaista nema potrebe da svako malo rukama prelaziš preko lica. Ovo je najčešće u trenucima nervoze, dosade, zabrinutosti ili afektivno ali svakako jako loša navika. Potrudi se da ne naslanjaš ruke na lice kada sediš. Naše ruke u toku dana dolaze u kontakt sa brojnim predmetima, od otvaranja ulaznih vrata, vrata automobila, lifta, dodirivanja namirnica u prodavnici kao i rukovanja sa drugim ljudima. Svi ti tragovi ostaju na tvojim rukama a kasnije ih svesnim ili nesvesnim dodirom prenosiš na lice, a koža lica to ne voli, Toliko toga dodirneš a nisi uvek u mogućnosti da istog trenutka opereš ili dezinfikuješ ruke. Naš savet je da uvek pri ruci imaš antibakterijske maramice kao i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Neredovno menjanje posteljine

Dakle ovo je nešto što deluje dosta banalno ali je jako važno ne samo zbog kože lica već i zbog higijene generalno. Ma koliko misliš da je tvoja posteljina, ponajviše navlaka za jastuk, čista; moramo te razočarati, ali nije. Upravo se na toj navlaci nakupljaju mrtve ćelije kože lica dok ti spavaš i tu ostaju i talože se. Pored toga, ona upija i masnoću sa kose a na sve to se okupljaju razne bakretije i sve zajedno je jedan pakao za tvoje lice. Još gora situacije je u letnjim mesecima kada se telo pojačano znoji. Zato, posebno povedi računa na ovaj deo higijene.

Nedostatak sna

Za 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna izborili su se na pristalice radničkog pokreta još davne 1886 godine. U međuvremenu, usled sve bržeg načina života i hiperprodukcije svega oce brojke su se malo poremetile. Imaš osećaj da od posla nemaš vremena ni za odmor ni za san a tvoja koža to oseća i ispašta zbog toga. Nedovoljno sna izaziva pojavu akni kao i iziritiranu kožu lica jer se tokom sna smanjuje broj kortizola u tvom organizmu i tako se koža obnavlja. Ako nema sna, onad se one i ne koža ne obnavlja i ti si, nažalost u problemu. Zato, misli na sebe i svoju kožu lica i na vreme idi u krevet.

Ne dezinfikuješ ekran mobilnog telefona 

Najslađe smo ti ostavili za kraj. Ovo je definitivno problem većine, jer kad od tolikih obaveza i svega nađeš vremena da dezinfikuješ ekran mobilnog. Ako do sada nisi, posle ovoga ćeš to sigurno redovno činiti. Ekran je kao magnet za sve one nečistoće i mikro bakterije koje se nalaze na tvojim prstima koje se brzinom svetlosti transmituju na tvoje lice kada prisloniš telefon na njega. Dalje ne moramo ni da ti pričamo. Tako da, dezinfekcija ekrana mobilnog telefona svakoga dana vlažnim antibakterijskim maramicama i biće sve ok.

 

 

Share post