Znamo koliko su sočne i ukusne – ali da li znamo koliko su i zdrave?
Jagode su pune hranljivih sastojaka i kao takve, imaju brojne zdravstvene prednosti. One te snabdevaju korisnim vlaknima, antioksidansima, vitaminom C i kalijumom. Ova sočna jarko crvena voćka se povezuje sa smanjenjem upale u organizmu, zdravijim srcem i mozgom i boljom kontrolom nivoa glukoze u krvi.
S tim u vezi, baci pogled na sledeća 3 zdrava recepta sa jagodama!
”Cheesecake” od jagoda i ovsenih pahuljica
Od bogatih slojeva krem sira do slatke osnove od jagode, ovo deluje kao desert za doručak na najbolji mogući način!
Sastojci:
- 1.5 šolja ovsenih pahuljica
- 2 šolje nezaslađenog bademovog mleka
- 1 šolja grčkog jogurta
- 1.5 kašika čia semenki
- 2 kašike javorovog sirupa
- 4 kašičice ekstrakta vanile
- 4 šolje svežih jagoda
- 150 g krem sira sa smanjenom masnoćom, omekšanog
- 2 kašičice limunovog soka
Priprema:
Pomešaj i dobro promešaj sledeće sastojke: ovsene pahuljice, bademovo mleko, grčki jogurt, čia semenke, 1 kašiku javorovog sirupa i 2 kašičice vanile u adekvatnoj posudi. Poklopi posudu i stavi u frižider da se ohladi na najmanje 8 sati.
U međuvremenu operi i iseckaj 3 šolje jagoda i stavi ih u drugu posudu. Dodaj preostalu 1 kašiku javorovog sirupa i lagano promešaj da se sjedini. Takođe poklopi posudu i stavi u frižider da se hladi nekoliko sati.
Zatim pomešaj krem sir, limunov sok i preostale 2 kašičice vanile u adekvatnoj posudi dok ne postane mekano i glatko, oko 1 minut. Poklopi i stavi u frižider da se isto tako hladi nekoliko sati.
Pripremi 4 tegle za serviranje ovog ”dezerta”. U svaku teglu stavi sledeće slojeve: na dno idu naseckane jagode sa javorovim sirupom, zatim po kašika mešavine sa ovsenim pahuljicama, pa onda prelij sa 1.5 kašikom smesom od krem sira. Ponovi slojeve dok ne iskoristiš svu količinu koju si pripremila. Na vrhu možeš da naseckaš preostalu količinu jagoda. I za kraj, pospi mlevene krekere (po želji) preko svega ovoga. Uživaj!
Pina colada od smrznutih jagoda (bez šećera)
Ova pina colada od smrznute jagode je super sveža i voćna, sa pravom količinom slatkoće za koktel koji će da te raspameti! Zamrzni jagode u jednom sloju na malom plehu ili velikoj ploči da bi sprečila da se komadi zalepe.
Sastojci:
- 1.5 šolja smrznutih komadića ananasa
- 0.5 šolje zamrznutih celih jagoda
- 0.5 šolje dobro promućenog kokosovog mleka
- ¼ šolje plus 2 kašike ruma sa ukusom ananasa
- 1 kašika svežeg soka od limete
Priprema:
Stavi komade ananasa, jagode, kokosovo mleko, rum od ananasa i sok od limete u blender. Miksaj dok smesa ne postane glatka, oko 1 minut. Podeli dobijenu količinu na 2 velike čaše. Po želji, svaku čašu možeš da dekorišeš opranim ”kopljem” od ananasa. Posluži odmah i uživaj u fantastičnom, osvežavajućem ukusu!
Pločice od jagoda i crne čokolade
Sastojci:
- 3 šolje grčkog jogurta
- ¼ šolje čistog javorovog sirupa ili meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1.5 šolje narezanih jagoda
- ¼ šolje pahuljica od crne čokolade (ili narendane, sitno seckane crne čokolade)
Priprema:
Pomešaj grčki jogurt, javorov sirup (ili med) i vanilu u posudi. Raširi smesu na pripremljenu ravnu ploču (ili poslužavnik) pravougaonog oblika. Po vrhu pospi jagode i zatim komadiće crne čokolade.
Zamrzni dok ne postane čvrsto, najmanje 3-4 sata. Za posluživanje, iseci u obliku malih pločica. Ukusno i zdravo! Prijatno!
A imaš i zanimljivu alternativnu ovog recepta, što možeš pogledati ovde: