Cliche logo

Zaviri i saznaj šta se krije iza zidina prelepog Maroka

Pripremi se, danas te vodimo u Maroko i donosimo sva ona mesta koja obavezno moraš videti na proputovanju kroz ovu državu. Glavna turistička mesta Maroka protežu se od veličanstvenih rimskih ruševina do kasbah arhitekture narandžaste boje od blata, što ga čini jednom od najintrigantnijih drevnih lokacija u severnoj Africi. Planine Atlas presecaju srce Maroka i idealne su za treking i druge aktivnosti na otvorenom, dok spavanje među visokim peščanim dinama u Sahari ostaje jedna od najvažnijih stvari u zemlji za svakoga ko želi da ide na dugu vožnju na istok. Ova jedinstvena nacija je spoj afričke i arapske kulture i prožeta je vekovnim tradicijama. 

Za razliku od mnogih drugih destinacija za posetu, sa svojom prelepom arapskom arhitekturom, tržnicama, pa čak i plavo obojenim gradovima. Maroko je, s druge strane, destinacija koja se sama po sebi mora posetiti. Da skratimo priču, Maroko je fantastičan. Dakle, imajući to na umu, evo nekoliko najboljih mesta za posetu u Maroku. 

1. Rabat

Za početak, da te upoznamo sa glavnim gradom. Rabat je popularna turistička destinacija, kao i većina glavnih gradova. Sadrži dva odvojena primarna okruga: Novi grad i Stari grad. Novi grad je idealna lokacija za kupovinu i uživanje u gradskim pabovima i kafićima na otvorenom. Stari grad je prepun karakterističnih marokanskih soukova (pijaca) i odlična je oblast za istraživanje, pronalaženje nekih neverovatnih ponuda i uživanje u nekim dobrim starim ljudima koji posmatraju življi i istorijski osećaj. Obavezno koraš da posetiš Chellah i vidiš drevne rimske ruševine. To oduzima dah.

2. Marakeš

Zasigurno najpopularnije od svih mesta koje će izazvati tvoje interesovanje. Poseta Marakešu je kao napad na čula; živo je, živopisno, istorijski značajno i potpuno fascinantno. Osim toga, neizbežne su arome začina, hrane i radnji sa kožom. Naći se unutar gradskih zidina u tradicionalnom Riadu istinsko je iskustvo. I da, obavezno poseti palatu Bahia, koja je jedna od najboljih lokacija za posetu u Maroku. Ogroman trg Djemma el-fna služi kao ulaz u drevni grad, gde se čini  da se polovina grada okuplja tokom celog dana i uveče da se druži sa prodavcima na tezgi, tradicionalnim muzičarima, dreserima zmija i nasumičnim akrobatima.

3. Fes

Fes je druga glavna kulturna atrakcija Maroka, pored Marakeša. Medina, poznata kao Fes el Bali je lavirint uskih prolaza u kojima je skoro teško ne izgubiti se. Radnje sa kožom se nalaze u regionu souksa, a velike bačve sa šarenim bojama su jedan od najistaknutijih pogleda na grad. Osim gradskog zanatskog nasleđa, koje uključuje uličice souka prepune tradicionalnih rukotvorina i razbacane palate i spomenike skrivene među krivudavim ulicama, glavna privlačnost Fes el Balija je jednostavno besciljno lutanje ulicama.

4. Esauira

Esauira, najživopisniji grad na plaži u Maroku, postao je jedno od najpopularnijih hipi okupljališta u zemlji tokom 1970-ih. Danas, grad zadržava privid svoje boemske prošlosti i jedno je od kulturnih žarišta Maroka, sa jakom lokalnom umetničkom scenom. Glavna atrakcija koju treba da vidiš je medina na plaži Esauire, koja je okružena srednjovekovnim zidinama. Male umetničke galerije, butici, kafići i restorani, kao i klasični šoping na souku, nalaze se duž njegovih krivudavih ulica. Tu su i divne šetnje plažom do udaljenih naselja i surfovanje na plaži za one koji traže aktivnije obilaske.

5. Kazablanka i džamija Hasana II

Džamija Hasana II, značajno mesto atrakcije i znamenita struktura u Kazablanki, je raskošan amblem ne samo grada, već i Maroka. Ova savremena džamija završena je 1993. godine. Bilo je potrebno 10.000 zanatlija da stvore složene ukrasne detalje koji su pokrivali svaki centimetar masivnog zemljišta od dva hektara. Zamršeno izrezbareni komadi mermera, svetli mozaici i akcenti na pločicama od zelige, svi odaju počast principima klasične islamske arhitekture i marokanske izrade, a istovremeno su moderni. Nemuslimanima nije dozvoljeno da uđu u ovu džamiju u Maroku. Džamija redovno nudi besplatne obrazovne ture. 

6. Šefšauen

Male plavo obojene vikendice u ovom malom selu u planinama Rif daju mu prilično čudan ali veoma zanimljiv izgled. Lutanje uličicama medine i uživanje u svojoj živopisnoj arhitekturi je sve što je potrebno za posetu ovde. Ako ste provodili mnogo vremena u gradovima Fes i Marakeš, to je odlično mesto da se malo napunite. Ovo je jedna od najpopularnijih lokacija za planinarenje u Maroku.

7. Erg Čebi

Erg Čebi je najpopularnije mesto za ogromne peščane dine koje se talasaju. Surfovanje po dinama, vožnja dinama sa pogonom na sva četiri točka i jahanje na kamilama za vreme izlaska i zalaska sunca su sve popularne aktivnosti, koje su uglavnom uparene sa prenoćištem u pustinjskom kampu sa šatorima direktno usred polja dina. Čak i samo sedenje usred veličanstvenosti peščane dine i noćno gledanje u zvezdano nebo Sahare vredi dugog putovanja.

Share post