Cliche logo

Zašto svaki roditelj treba da zna šta je Amber Alert

Amber Alert je sistem hitnog reagovanja koji ima za cilj brzo i bezbedno pronalaženje nestale ili otete dece. To je način da mediji, agencije za sprovođenje zakona i transportne agencije komuniciraju zajedno kako bi emitovali vredne informacije.

Cilj Amber Alert je da okupi zajednicu i da pomogne u potrazi za nestalim detetom. Ovo se obično radi sa detaljnim opisima otmičara, deteta kao i vozila. Amber Alerts vodi poreklo iz SAD i Kanade.

Šta se dešava kada se primi Amber Alert?

Kao i sva upozorenja za hitne slučajeve, Amber Alert ima veoma jedinstven signal i vibraciju. Razlog zašto imaju ovaj jedinstveni signal je taj da javnost zna da je ovo vanredno stanje i da treba da reagujemo odmah. Nakon signala, na ekranima će biti postavljena poruka sa nekim osnovnim informacijama.

Ovo će uključivati opise nestalog deteta kao i opis vozila i registarske tablice ako su dostupni. Opis vozila je veoma važan, jer je to ponekad sve što je potrebno javnosti da pronađe nestalo dete.

Primarna misija

Dok smo razmišljali da je primarna funkcija Amber Alertsa da pronađe bilo koju i svu otetu decu, postoji sektor koji oni shvataju ozbiljnije. Sistem Amber Alert je prvenstveno za decu koju otmu stranci. Mnogo dece koja nestanu odvode članovi porodice. Bilo da se radi o problemu starateljstva ili bilo kom sličnom pitanju, porodica je obično prva koja se ispituje.

Kriterijumi za pokretanje alarma

Svaka država ima slobodu da uvede svoje kriterijume, u odnosu na potrebe koje proizilaze iz sopstvene prakse. Ovo su najčešći kriterijumi u Evropi:

  • Potraga se vrši za maloletnom osobom
  • Postoji potvrda od strane policije da objava alarma neće ugroziti život deteta;
  • Postoji sumnja da otmičar ima nameru da povredi dete;
  • Dostupnost osnovnih informacija (npr. kako dete izgleda);
  • Nepoznate okolnosti nestanka;

Ko je bila Amber?

Ako ste se pitali ko je zapravo Amber po kojoj ovaj sistem nosi naziv, u pitanju je Amber Rene Hagerman, devojčica oteta 1996. godine. Imala je samo devet godina kada je oteta i ubijena, a nakon 27 godina, njen ubica i dalje njije nađen. Ovaj događaj dogodio se u Teksasu, a lokalne vlasti tada su kontaktirale radio i televizijske stanice sa molbama da se uključe u potragu. Pokazalo se da je policija tako mnogo lakše dolazila do podataka pa se ovaj sistem proširio Amerikom, kasnije i Kanadom. Sistem je od 1996. do 2022. spasao 123 dece u Americi.

Šta možete da uradite?

Ukoliko ste zabrinuti da bi vaše dete moglo nestati, biti oteto ili čak pobeći delite zabrinutost mnogih drugih roditelja. Iako to nije nešto o čemu želimo da razmišljamo, nikada, ne škodi biti spreman na najgore, baš kao što biste to učinili za neku elementarnu nepogodu. Ako vaše dete nestane, odmah ćete želeti da obavestite policiju, ne oklevajte, vreme je ključno.

Uvek držite nedavnu sliku svog deteta kod sebe jer je to od velike pomoći kada je policiji potreban opis vašeg deteta. Ako ste svedoci otmice vašeg deteta, pokušajte da ostanete mirni i fokusirajte se na što više detalja. Kako su subjekti izgledali, šta voze i bilo šta što je od velike pomoći. Ništa nije gore od nestalog deteta, ali Amber Alerts je sistem koji zaista funkcioniše i velika većina zemalja ga primenjuje.

Share post