Cliche logo

Zašto su Mary Jane cipele toliko popularne ove sezone?

Pomisli na svoja stopala, koja su mnogo toga prošla svih prethodnih godina. Prošli smo kroz trendove nošenja različite obuće iz sezone u sezonu, a ove sezone na scenu su se vratile Mary Jane cipele.

Kada pomislimo na Meri Džejn, možda pomislimo na školske uniforme ili Alisu u zemlji čuda. Vizija cipele koja obuhvata stopalo na način da dočarava sigurnost i stabilnost, sa samo prizvukom koketnosti. I nije li to ono što svi tražimo u ovim vremenima kada vapimo za udobnošću?

Sa istorijom koja seže više od jednog veka unazad, Meri Džejn nastavlja da bude omiljeni stil obuće i za žene i za devojčice. Praktične i svestrane, ove veoma prilagodljive cipele mogu se nositi sa gotovo bilo kojom vrstom odeće – bilo da su ležerne ili svečane. 

Za razliku od nekih pređašnjih trendova, ovaj ne mogu da zaobiđu ni ljubitelji mode – a ni lekari. Zašto lekari? Pa zato što su Mary Jane udobna, anatomska cipela i savršeno je prijatna za tvoja stopala! 

Kao i patike, one nikada ne nestaju potpuno iz naših života – ali je njihova istaknutost na evropskim pistama nešto što smo mogli da primetimo ove sezone.

Šta su Mary Jane cipele?

Cipele Meri Džejn su klasični stil obuće koji je popularan već mnogo decenija. Ove cipele su poznate po svom prepoznatljivom dizajnu i neodoljivoj privlačnosti kod svih generacija. Obično imaju nisku petu ili ravan đon i zaobljen deo gde staju prsti. 

Jedan od razloga zašto su cipele Meri Džejn ostale popularne tokom godina je njihova svestranost. Ove cipele su neverovatno prilagodljive i mogu se upariti sa širokim spektrom odevnih predmeta, od ležernih do elegantnih. Njihov bezvremenski dizajn čini ih izborom za odrasle i decu. Često povezuju sa osećajem nevinosti i ženstvenosti, ali takođe mogu dodati dašak retro stila modernom stajlingu. 

Bilo da ih upariš sa cvetnom haljinom ili farmerkama, Meri Džejn cipele bez napora spajaju udobnost, stil i nostalgiju. Ova trilogija ih čini omiljenim izborom za modno svesne pojedince svih uzrasta.

Prvobitno izrađene od luksuzne kože, bile su poznate po svojoj praktičnosti i celodnevnoj udobnosti i u početku su bile prihvaćene kao obuća za školske uniforme i svečane prilike. Vremenom su Mary Jane cipele evoluirale kako bi bile u korak sa modnim pejzažom koji se stalno menja. Tako da su danas dostupne u nizu materijala, uključujući platnene i sintetičke opcije. Dizajn kaiševa, koji je jednom bio pričvršćen dugmadima ili kopčama, od tada je transformisan pojavom čičak traka i višestrukih varijacija kaiševa. Ova evolucija je dodala dašak modernosti bezvremenskom šarmu Meri Džejn cipela.

Ravnoteža između forme i funkcije u jednoj cipeli

Eni Abbot, osnivač australijskog brenda ručno rađenih cipela Habbot, voli Meri Džejn – kako zbog „prilagođene” estetike, tako i zbog njenih anatomskih prednosti. Daleko od tradicionalnog pristupa ‘’dolly’’ cipela, savremene Mary Jane imaju dosta kreativniji pristup, što im daje mnogo prostora za sofisticiraniji izgled. I definitivno se ne može poreći da ih funkcionalna karakteristika čini popularnom obućom ove sezone. 

Niži kaiš će produžiti liniju nogu, a širi kaiš ili višestruki kaiševi i duži oblik prstiju će „odvratiti pogled i dovesti do modernog izgleda koji ne ‘’odseca nogu’’.

Na modnim pistama širom Evrope ove sezone, Mary Jane cipele su dominirale. U Dioru, Meri Džejn, koja tradicionalno ima zaobljen prst i jedan (ili dupli) kaiš za gležanj – produžile suc svoju ‘’priču’’ sve do kolena – stvarajući hibridne sandale/čizme koje bi zahtevale da se alarm podesi 15 minuta ranije ujutru (ako uzmemo u obzir izvijanje kaiševa do kolena). 

Meri Džejn se takođe pojavila i u Pradi, na Nedelji muške mode, gde su ih prigrlili Balli, Fendi i JV Anderson –  i već neko vreme su deo Gučijeve liste.

Što se tiče stilizovanja tako ženstvenih cipela, odeća sa oštrim ivicama i krojevima može da pruži neku ravnotežu. Skrojeno odelo sa pantalonama širokih nogavica bilo bi naš omiljeni pristup za doterani izgled, a teksas farmerke i majica za ležerniji look.

Što se tiče anatomije i funkcionalnosti, stručnjaci favorizuje Meri Džejn sa zaobljenim prstima. Zaista šiljasta ili premala „kutija za prste“ promeniće način na koji se veliki prst pomera do 30% – tako se krećemo napred. Moramo biti u stanju da savijemo veliki prst na nozi dovoljno da se pokrenemo napred.

Share post