Cliche logo

Zablude o muškoj kosi

O muškoj kosi se toliko polemiše i raspreda. Da li je za to kriv Samson, koji je priznao da se njegova snaga nalazi u dugoj kosi, teško je utvrditi, ali sigurno da većina muškaraca ozbiljno vodi računa o izgledu svoje koje i da je za njih to vrlo osetljiva tema.

Zablude o muškoj kosi

Kako bismo razbili sva nagađanja i srušili sve mitove, pred tobom su najčešće zablude o muškoj kosi.

1. Često šišanje dovodi do bržeg rasta kose

Često šišanje dovodi do bržeg rasta kose

Mit da ukoliko češće odlaziš kod frizera na šišanje povećavaš rast kose potpuno je netačan. Redovnom posetom frizera pomažeš kosi da bude zdrava i da otkloniš ispucale krajeve, a to primećuješ prilikom češljanja i stilizovanja kose time što manje kose opada i ostaje na češlju. Često šišanje ne povećava rast kose, to je već pitanje genetike, ali i životnih navika. Tako da, ukoliko želiš da utičeš na rast kose, počni da unosiš više proteina i namirnice sa većom nutritivnom vrednošću.

2. Kosa se pere svakog dana

Kosa se pere svakog dana

Apsolutno ne. Često pranje isušuje tvoju kosu i čini je lomljivom. Treba biti umeren i to činiti dva do tri puta nedeljno izuzev u ekstermnim situacijama kada je pojačano lučenje sebuma pa se kosa i brže masti. Svakodnevno šamponiranje može ti doneti više štete za kožu glave i samu dlaku, zato ti savetujemo da isprobaš proizvode za suvo pranje kako bi se rešio viška masknoće i nečistoće.

3. Gubitak kose dolazi s godinama

Gubitak kose dolazi s godinama

Gubitak kose neretko se vezuje za muskarce u zrelijem dobu, dakle posle četrdesetih godina i nadalje. Opet zabluda. To se apsolutno može dogoditi u u dvadesetim godinama pa čak i u tinejdžerskim danima i na to najviše utiče genetika. Da uprostimo, nikada nisi previse mlad da bi počeo da gubiš kosu.

4. Stres dovodi do ćelavosti

Stres dovodi do ćelavosti

Od stresa ne možeš da oćelaviš jer on ne uzrokuje ćelavost. Ono što može doći kao posledica preteranog i učestalog stresa jeste privremeno opadanje kose.

5. Ćelavi momci imaju više testosterona

Ćelavi momci imaju više testosterona

Još jedna legenda. Ćelavost je uzrokovana kombinacijom vaših gena i hormona dihidrotestosteron. Gubitak kose primetan je i kod muškaraca sa visokim kao i sa niskim nivoom testosterona. Dakle, gubitak kose ne treba posmatrati kao znak da imaš više od normalnog nivoa testosterona.

6. Masturbiranjem možeš izazvati gubitak kose

Kosa

Postoji toliko mitova o tome kako masturbacija ima neželjene efekte, od verovanja da možeš da oslepiš, da izaziva erektivnu disfunkciju do toga da možeš da izgubiš kosu. Apsolutno netačno. Ne postoji ni jedna naučna studija koja to dokazuje. Ono što jeste dokazano jeste da masturbacijom smanjuješ seksualnu napetost i oslobađaš svoje telo od nagomilanog stresa.

Da sumiramo, ne veruj u sve babske priče koje se generacijski prenose. Trudite se da vodite zdrav život, vodite računa o sebi, svojoj higijeni, a samim tim i kosi. Sledeći put kad neko krene da te davi na temu kose, seti se šta si kod nas pročitao.

Share post