Cliche logo

Vreme je za koktel(e)

Imala si naporan dan, gužva u saobraćaju, dosadne kolege, džangrizav šef koji ti diše za vratom, tona posla, ponovo gužva pri povratku kući, poštansko sanduče puno računa, lift ne radi, dostava kasni… Dođe ti da vrisneš! Ne, predlažemo ti nešto bolje, zovi drugarice i u prvi bar na koktel(e).

Podari svojim nepcima zadovoljstvo ukusa dobro smućkanim pićem sa alkoholom, malo leda, citrusa i sirupa. Neka ti sva čula prorade.

Zašto baš koktel? Pa, ipak je to damsko piće. Smatra se da je prvi koktel napravljen sredinom 1800-ih u Nju Orleansu, pod nazivom “The Sazerac” od viskija, absenta, šećera i gorčine. Sve ostalo je istorija.

Dakle, kako bi uživala u večeri i zaboravila sve loše što ti se desilo tokom dana, dajemo ti listu naših top 5 koktela.

1. Cosmopolitan

Cosmopolitan je koktel sa dugom i slavnom istorijom. Vrhunac popularnosti dostigao je tokom 1990-ih, kada je HBO-ov “Seks i grad” bio najpopularniji. Prvi Cosmopolitan osmišljen je 1985. godine u Majamiju. Za njegovu pripremu potrebna je votka, sok od brusnice, sok od limuna ili limete i triple sec liker. Služi se u čaši za martini i kao dekoracija može se dodati korica limuna ili limete.

2. Sex On The Beach

Sam naziv već zvuči dovoljno dobro, zar ne. Kada se u šejkeru pomeša votka, sok od pomorandže, sok od borovnice i liker od breskve i na sve to doda malo leda, nema greške. Služi se u visokoj čaši i kao dekoracija može se dodati kriška pomorandže.

3. Mojito

Za mojito se kaže da potiče iz Havane na Kubi, ali mnogi to i spore, ali bilo kako bilo ovaj letnji koktel važio je za omiljeno piće slavne Brižit Bardo i Ernesta Hemingveja. Dobija se tako što se pomešaju listovi mente, sok od limete, sirup, rum i led. Služi se u visokoj čaši i kao dekoracija može se dodati list mente.

4. Tequila Sunrise

Nakon ranije verzije uspostavljene 1930-ih u Feniksu, Arizoni, sadašnje piće je rođeno u Sausalitu, Kaliforniji, ranih 1970-ih godina. Piće je dobilo ime po načinu na koji izgleda kada se servira: ima gradacije boja koje izgledaju kao izlazak sunca. U čašu od 2 dl ubacuje se led, zatim dodaje sveže ceđen sok od pomorandže, tekila i Grenadine sirup. Na vrh se stavlja trašnja i dekoriše kriškom pomorandže.

5. Margarita

Godina kada je ovaj kokten napravljen smatra se 1938. i to kao specijalo piće za jednu egzotičnu plesačicu koja je bila alergična na dosta alkoholnih pića izuzev tekile. Zahvaljujući njoj i tom barmenu koji je smućkao tekilu, liker od pomorandže i sok od limete mi danas uživamo u ovom koktelu. Interesantan je i način na koji se on servira. Po rubu navlažene čaše se posipa so kako bi ukus bio još intenzivniji.

Živeli!

 

Share post