Cliche logo

Vlašac – začinska biljka koju moraš imati u svojoj kuhinji

Ako do sada nisi čula za vlašac, onda će ovaj tekst za tebe biti pravo otkrovenje. Ako pak jesi, sigurno ćeš utvrditi znanje i uvećati ga nekim novim informacijama. E sad, zašto baš govorimo ovoj biljci? Više je razloga, zato nastavi da čitaš i sve će ti biti jasno.

Vlašac (Allium schoenoprasum) je biljka iz roda Allium, u koji takođe spdaju beli luk, praziluk i crni luk. Donje stabljike i lukovica ove biljke imaju blagu, čistu aromu luka koja se često koristi za ukrašavanje pečenog krompira, u pripremi jaja i kao dodatak salatama.

Vlašac kao pojačivač ukusa

Vlašac se obično koristi kako bi pojačao ukusa hrane, s tim da se može koristiti i u medicinske svrhe. U prirodnoj medicini koristi se za lečenje parazitskih crva. To su crvi koji izazivaju bolesti koje žive u ljudima ili na koži i hrane se njima. Limunska trava i beli luk, između ostalih prirodnih sastojaka, proučavani su zbog njihovog potencijala da izleče ove parazite. Međutim, nema dovoljno podataka koji bi potvrdili upotrebu vlašca za kontrolu parazita. Takođe, koristi se i za smanjenje rizika od infekcije kao i smanjenje viška vode u organizmu.

Bogat vitaminima

Kada smo kod ishrane, ako te baš zanima, jedna kašika svežeg, sirovog vlasca ima manje od 3 kalorije, pri čemu većina tih kalorija dolazi iz ugljenih hidrata i proteina. Kalcijum, fosfor i kalijum su tri minerala koja se nalaze u vlašcu, ukupno 8,9 mg. Porcija vlašca, s druge strane, neće značajno doprineti tvom dnevnom unosu vitamina, zato se i koristi kao dodatak.

Bogat je i vitaminom A (3% dnevne preporučene potrošnje), vitaminom C (3%), vitaminom K (8%) kao i folnom kiselinom (1%). Ulje vlašca možeš pronaći u supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane kao i na zelenoj pijaci. Neki kuvari čak proizvode domaće ulje od vlašca. Čisto da znaš da ulje od vlašca ima mnogo više kalorija od običnog ulja jer se sastoji od ulja za kuvanje i ekstrakta svežeg vlašca.

Kako izabrati dobar vlašac

Kada kupuješ vlašac biraj stabljike koje su svetlo zelene i podjednako pigmentovane. Izbegavaj vlašac koji je požuteo jer je stariji i neće imati taj pravi ukus. Kada ga doneseš kući, sačekaj dok ne bude spremno jelo za koje si planirala da ga upotrebiš kako ukus ne bi ispario. Ako ga ne koristiš odmag, ostavi ga u umotanog u papirni ubrus u frižideru dok ne rešiš da ga upotrebiš. Trebalo bi da opstane oko nedelju dana.

Kako konzumirati vlašac

Jedan od najčešćih načina da konzumiraš vlašac je da ga poslužiš uz pečeni krompir sa puterom ili pavlakom. Ako pokušavaš da smršaš, vlašac je odličan način da začiniš krompir bez dodavanja začina koji su visokokalorični. Vlašac se takođe može koristiti za ukrašavanje krem sira, jaja i raznih salata Pošto delikatan ukus vlasca brzo nestaje, iseci ga neposredno pre upotrebe.

Share post