Cliche logo

Vitaminska “bomba” u povrću: špargla

Ne znamo iz kog razloga ali špargla se ne može toliko često videti na našim trpezama, što je velika šteta. Možda poslednjih godina se može videti u nekim “fensi” restoranima, ali i dalje je nedovoljno prisutna u našoj ishrani. Zato smo mi tu da širimo svest o ovom povrću koje je i te kako posebno i zasluđuje mesto u svakom tanjiru.

Za početak mali čas istorije o špargli odnosno asparagus officinalis. Koliko je prisutna u ishrani govori to da su se njom hranili i stari Grci, Egipćani i Rimljani, i toliko su je voleli da su i pesme o njoj pevali. Dakle, ovo nije neka genetski modifikovana i veštački stvorena biljka. Smatra se da potiče sa područja Mediterana ali se danas uzgaja svuda u svetu.

Nismo bez razloga ovo povrće nazvali vitaminska „bomba“ jer 100 g sveže špargle sadrži: 20 mg magnezijuma, 210 mg kalijuma, 0,60 mg vitamina B6, 20 mg kalcijuma,  0,12 mg vitamina B2, 45 mg fosfora, 2,5 mg vitamina E, 1 mg gvožđa, 500 mg vitamin A, 0,11mg vitamina B1,   1 mg niacina, 20 mg vitamina C.

Njen specifičan i delikatan ukus neće te ostaviti ravnodušnom. Savetujemo ti da je koristiš zbog obilja minerala i vitamina koji su najkoncentrisani u korenu i vrhovima biljke. Obično je dostupna u zelenoj, beloj ili ljubičastoj boji. Redovnim unosom ovog povrća, obezbedićeš sebi unos vitalnih hranljivih materija u svoj organizam. Bogata je i amino-kiselinom asparagin, poznata da pomaže da se telo oslobodi viška tečnosti i izbaci višak soli iz organizma.

Na sve to špargla je odlična za čišćenje i mršavljenje, suzbija nadutost, pomaže kod jačanja kostiju, i ako jako dobar afrodizijak zbog pozitivnog uticaja na zdravu proizvodnju hormona. Za žene je posebno koristan u periodu menopauze jer proizvodi estrogen i smanjuje simptome iste.

Verujemo da smo ti dovoljno reklli kakvo je ovo povrće i da ćeš ga prilikom sledeće kupovine potražiti u marketu ili na pijaci.

 

Share post