Cliche logo

Vanvremenska mala crna haljina

To je jedini predmet u garderoberu svake žene bez kojeg ona ne može da živi. To je taj komad koji nam pomaže da uštedimo novaci kada ne znamo šta da obučemo za posebnu priliku koja nam je iskrsla u poslednjem trenutku. Ona je vanvremenska, jednostavna i elegantna u isto vreme. Ona je mala crna haljina. Da li se slažeš sa nama?

Mala crna haljina je klasičan predmet ženske odeće koji je prvobitno uveden kasnih 1920-ih i postao popularan 1930-ih godina. To je haljina koja ti daje mogućnost da budeš kreativna sa svojim dodacima, bilo da su u pitanju biseri, dijamanti, ogrlica, žive boje ili interesantan par cipela i torba. Može biti dodatak za svaku priliku i uvek izgleda odlično. Od izlasa na piće sa drugaricama do romantične večere u gradu. Ona je više od komada odeće ona je modni simbol.

Nošenje crnog je bilo isključivo namenjeno za žalost pre 1920-ih. Sve se to promenilo 1926. godine, kada se Koko Šanel pojavila na naslovnoj strani časopisa Vogue noseći kratku, malu crnu haljinu. Koko je redefinisala modu funkcionalnom, ali prelepom odećom sa ravnim oblicima, izbegavajući ekstravaganciju, uske korsete i odeću koja steže. 

Kada ju je Odri Hepbern nosila sa biserima u kultnom filmu “Doručak kod Tifanija”, mala crna haljina je postala ekstremno popularna. Žene je od tada nose u svakoj prilici.

Crna haljina je pravo umetničko delo, poput platna na kojem možeš slikati šta god želiš. Da, može biti primamljiva, ali može biti i konzervativna i praktična, kao i sofisticirana i elegantna. Pravi je izbor za noćni izlazak ili pojavljivanje na crvenom tepihu. Ona je alternativa koja brine o svemu za svog korisnika, bilo da čini da izgledaju profesionalno, predivno ili samouvereno. Nijedna druga boja nema istu prilagodljivost kao ova, i nijedan drugi komad nema istu svestranost kao ovaj. Crna haljina je ključna tema u modi. To je istorijsko pitanje.

Share post