Cliche logo

UREĐENJE BAŠTE I TERASE: Saveti za stvaranje mirnog i prijatnog spoljnog prostora

Bašta ili terasa predstavljaju produžetak našeg doma i idealan su prostor za opuštanje, druženje sa porodicom i prijateljima ili uživanje u miru prirode. U ovom članku delimo savete za uređenje bašte ili terase kako biste stvorili miran i prijatan spoljni prostor koji će vas osvežiti i opustiti

1. Planiranje prostora

Pre nego što započnete sa uređenjem bašte ili terase, važno je dobro planirati prostor. Razmislite o tome kako želite da koristite prostor i definišite prioritete. Da li želite da imate prostor za ručavanje, opuštanje, biljke ili možda sve to zajedno? Planiranje će vam pomoći da organizujete nameštaj, biljke i dekorativne elemente na najbolji način.

2. Nameštaj i udobnost

Izaberite udoban i kvalitetan nameštaj koji će vam pružiti komfor i podršku tokom boravka na otvorenom. U zavisnosti od raspoloživog prostora, možete odabrati trpezarijski set, udobne stolice, ležaljke ili ljuljaške. Obratite pažnju na materijale koji su otporni na vremenske uslove i lako se održavaju.

3. Biljke i zelenilo

Dodajte biljke i zelenilo u baštu ili terasu kako biste stvorili osećaj prirode i svežine. Biljke donose živost, boje i miris u prostor, a istovremeno čiste vazduh i stvaraju prirodnu atmosferu. Razmislite o biljkama koje odgovaraju klimatskim uslovima i uslovima osvetljenja vašeg prostora. Možete koristiti saksije, vertikalne bašte ili podne posude kako biste organizovali biljke na najbolji način.

4. Osvetljenje

Pravilno osvetljenje je ključno za stvaranje prijatne atmosfere u bašti ili terasi. Koristite različite vrste osvetljenja kako biste stvorili rasvetu za različite namene. Ugradite rasvetu za opšte osvetljenje, koristite lampe ili sveće za intimniju atmosferu tokom večeri, a solarno osvetljenje može biti praktično i ekološki prihvatljivo rešenje.

5. Privatnost i zasenčenje

Ako želite da imate privatnost u bašti ili terasi, razmislite o načinima kako da je zaštitite od pogleda prolaznika ili suseda. Možete koristiti biljke, žive ograde ili paravane kako biste stvorili prirodnu barijeru. Takođe, postavljanje suncobrana, tendi ili pergola može pružiti zasenčenje od sunca tokom vrelih letnjih dana.

6. Dodaci i dekoracija

Dodajte dekorativne elemente koji će upotpuniti atmosferu i lični pečat prostoru. Koristite jastučiće, prekrivače, tepihe ili plaidove kako biste dodali boje, teksture i udobnost. Uložite u kvalitetne spoljne jastuke i presvlake koje su otporne na vremenske uslove. Dodajte umetnička dela, saksije sa cvećem, zidne ukrase ili druge detalje koji odražavaju vaš lični stil.

7. Održavanje

Redovno održavanje je ključno za očuvanje lepote i funkcionalnosti spoljnog prostora. Održavajte biljke, čistite nameštaj od prašine, očistite površine i držite prostor urednim. Redovno pregledajte i održavajte opremu za zalivanje, osvetljenje i sredstva za zaštitu od insekata.

Uređenje bašte ili terase pruža vam mogućnost da stvorite miran i prijatan spoljni prostor u kojem možete uživati. Iskoristite ove savete kao smernice i dodajte svoju kreativnost kako biste stvorili prostor koji odražava vaše potrebe i stil. Uživajte u svežem vazduhu, zelenilu i prirodi dok se opuštate u svom oazi na otvorenom.

Share post