Leto je još uvek kod nas bez obzira na ovaj kratak predah koji smo imali. Sigurno znate da nam nije ni do čega kada je napolju više od trideset stepeni i da je kovanje zaista poslednja stvar koja nam je potrebna po ovoj vrućini. Odabrali smo za vas tri laganih recepata za letnji ručak koji vam neće biti problematični za pripremu. Na vama je samo da odaberete koji vam se najviše dopada i uživate u toplom vremenu i raznovsnim ukusima.
Totilja sa povrćem i piletinom
Potrebni su vam:
- 2 paradajza
- Pavlaka ili krem sir
- 1 crni luk
- 2 krastavca
- 1 paprika
- Zelena salata
- Ementaler 200g
- Tortilja
- Pileće grudi
Priprema:
Svo povrće iseckajte na sitne komade. U tignju ispržite pileće grudi i iseckajte ih na sitne komade. U drugom tiganju ugrejte tortilju i krenite polako sa filovanjem. Namažite pavlaku u tankom sloju. Zatim stavite dva lista zelene salate, povrće, kačkavalj i piletinu na kraju. Urolajte tortilje i spremni ste. Ukoliko želite, možete staviti kačkavalj na kraju i narendati ga da se lepo sjedini sa ostalim sastojcima.
Rižoto sa pečurkama i pesto sosom
Potrebni su vam:
- Šolja pirinča
- 1 pakovanje šampinjona
- Pesto sos(mala tegla)
- Pavlaka za kuvanje
- 1 glavica crnog luka
Priprema:
Skuvajte pirinač u šerpi( 1 šolja pirinča na 3 šolje vode). Kuvajte pirinač kao špagete, neka voda prvo provri pa zatim ubacite pirinač i ostavite da kuva nekih 15ak minuta. U posebnoj šerpi propržite crni luk i sitno iseckane pečurke. Stavite soli i bibera po ukusu. Nakon toga, u šerpu u kojoj se nalaze pečurke i luk sipajte neutralnu pavlaku i pesto sos. Kuvajte na tihoj varti par minuta, pa u tu šerpu sipajte prethodno skuvan pirinač. Dobro izmešajte i ostavite da se ohladi. Možete narendati malo kačkavalja za lepši ukus.
Mediteranska salata sa testeninom
Potrebni su vam:
- 1 tikvica
- 5 čeri paradajza
- 500g testenine
- 1 šaka crnih maslina
- 3 glavice luka kozjaka
Za dressing su vam porebni:
- 1 šoljica maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 grančica ruzmarina
- 2 kašike vinskog sirćeta
- So i biber
- 2 kašike suncokretovog ulja
Priprema:
Napravite marinade od maslinovog ulja, soli, bibera. Dodajte u nju beli luk i ruzmarin. Iseckajte tikvicu i paradajz i stavite u marinade. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Skuvajte testeninu i ostavite da se ohladi. Iseckajte masline i luk na kolutiće i spojite sa testeninom. Spojite ptikvice i paradajz iz marinade sa testeninom. Napravite dressing od sirćeta, ulja i dve kašike marinade. Ostavite da odstoji pola sata i spremno je.