Cliche logo

Top 6 mesta koja morate posetiti u Parizu

Pariz je zaista jedan od najlepših gradova na svetu. On je savršena kombinacija muzike, umetnosti i istorije. Svako je je bar jednom bio u Parizu, iz njega je otišao pun utisaka i sa željom da se ponovo vrati tamo. Pariz je ostao inspiracija za mnoge umetnike, pustolove, gurmane i zaljubljenike u modu. Pogledajte top 6 mesta koja morate posetiti u Parizu.

Monmartr

Monmatr je jedna od straih znamenitosti Pariza koja ostavlja posetioce bez daha. Prelepa bazilika Sveto Srce, nalazi se na samom vrhu i predstavlja drugu najvišu tačku u Parizu. Do nje vode isprepletane, stare ulice sa kaldrmom koje su bile i ostale deo starog umetničkog centra grada. Tu možete posetiti znamenito groblje na kojem su sahranjene mnoge poznate ličnosti i staru vinariju gde možete probati vino.

Luvr

Luvr je jedan od najpoznatijih muzeja na svetu. Nekada je bio palata a danas je jedan od muzeja koji u svom sastavu poseduje jednu od najvrednijih umetničkih zbirki na celom svetu. U muzeju je izloženo više od 30 hiljada umetnina. Najpoznatije među njima su: Sloboda vodi narod, Velika odaliska, Magdalena pokajnica, Mona Lisa, Miloska Venera, Vavilonski lav, Hamurabijev zakonik i mnoga druga dela. Složićete se da jedan dan za posetu ovom muzeju zaista nije dovoljan.

Notr Dam katedrala

Prelepa katedrala koja je pogođena požarom 2019.godine. Ova katedrala je pravi predstavnik gotičkog stila. Gradnja je počela 1163.godine i bila je svedok mnogih dešavanja francuske istorije. Inspirisala je Viktor Igoa da napiše svoju čuvenu dramu. Unutrašnji deo katedrale je raskošno ukrašen a posebno mesto zauzima centralni vitraž. Ovo je svakako nezaobilazna stanica prilikom svake posete gradu svetlosti.

Ajfelov toranj

Svakako jedan od najpoznatijih spomenika ovog grada. Prilikom gradnje su postojale velike debate i jedno vreme je važio za najružniji deo Pariza. Danas, Ajfelov toranj je pravi promoter Pariza i glavna asocijacija ljudi na Pariz je upravo ovaj spomenik kulture. Pogled na Pariz sa vrha Ajfelovog tornja oduzima dah i godišnje ga poseti više od 5 milijardi posetilaca.

Trijumfalna kapija

Ovo je spomenik koji je podignut u čast borcima iz Napoleonovih ratova i Francuske revolucije. Gradila se oko 30 godina i čak je jedno vreme, sam Napoleon bio sahranjen tamo. Danas se tamo nalazi spomenik neznanom junaku iz Prvog svetskog rata.

Palata Invalida

Divna građevina u centru Pariza čija je gradnja zavšena 1708.godine. Ona je danas vojni muzej u kom se nalaze predmeti od antičkog doba pa sve do savremene istorije. Unutar nje se nalazi Napoleonov grob.

Share post