Cliche logo

Top 5 poslova na kojima žene dominiraju

Prisetimo se početnih stihova pesme velikog James Brown-a – “It’s Man’s Man’s World” – možemo slobodno da kažemo da to baš i više nije tako. Kroz čitavu istoriju, ženska usloga u društvu je bila da omogući razvoj i napredak. Što se tiče sveta biznisa, na nekim poslovima dominiraju žene a na nekima muškarci. Pogledajte u nastvaku top 5 poslova na kojima žene dominiraju u odnosu na suprotni pol.

Srednje i osnovno obrazovanje

Prema poslednjim podacima, žene čine više od 90% zaposlenih u ovoj oblasti. Oni koji rade u oblasti obrazovanja znaju koliko ovaj posao može da bude izazovan i fizički i psihički. Isto tako, ovaj posao donosi mnoge druge prednosti. Zaposleni u obrazovnim institucijama, često, kao glavnu prednost ističu mogućnost oblikovanja i vaspitavanja mlađih naraštaja. Zamislite koliko zadovoljstvo možete osetiti kada znate da utičete na razvoj mladih umova.

Top 5 poslova na kojima žene dominiraju

Ljudski resursi

Ljudski resursi je polje poslovanja u kom žene čine veliku većinu. Pre deset godina, 70% zaposlenih u ovoj oblasti su činile žene. U 2022.godini, taj procenat je porastao na 89%. Nije baš najjasnije zbog čega većinu zaposlenih u HR-u čine žene, ali je razlika u plati i dalje primetna. Procenjuje se da muškarci zaposleni u oblasti HR-a imaju 20% veća primanja od svojih koleginica.

Računovodstvo

Tokom svog razvoja, računovodstvo je bila oblast u kojima su dominirali muškarci. Početkom devedesetih, situacija se drastično promenila i žene su postale daleko dominantnije u obasti računovodstva u odnosu na muškarce. Procenjuje se da je 80% zaposlenih u ovoj oblasti ženskog pola. Ipak, čak i danas, u menadžerstvu i partnerstvu u oblasti računovodstva dominiraju pripadnici jačeg pola.

Farmacija

Krajem prošlog veka, procenat žena koje su bile zaposlene u farmaciji je iznosio 40%. Danas je ova brojka daleko veća – 67% osoba zaposlenih u farmaciji čine žene. Za razliku od računovodstva koje smo malopre pomenuli, 60% zaposlenih na direktorskim pozicijama i menadžerskim pozicijama u farmaciji čine žene.

Top 5 poslova na kojima žene dominiraju

Ginekologija

Ova grana medicine je bila jedna od mnogih u kojoj su dominirali muškarci. Situacija se drastično promenila krajem prošlog veka. Broj žena koje su odlučile da se bave ginekologijom i akušerstvom je naglo porastao. Procenjuje se da je 80% osoba zaposlenih u ginekologiji ženskog pola. Po poslednjoj anketi, pacijenti su dali prednost ženama u ginekologiji u odnosu na muškarce zaposlene u ovoj grani medicine.

U današnjem svetu, mnoga zanimanja teže ka tome da imaju jednak broj zaposlenih i muškog i ženskog pola. Ali, ipak, i dalje postoje određene oblasti u kojima žene dominiraju i oblasti u kojima muškarci dominiraju.

Share post