Pravili ste, podelili ste – mi smo probali! TikTok je platforma za iskusne kuvare i ambiciozne gurmane koji žele da se zabave i isprobaju nešto novo u kuhinji.
Bez obzira da li si entuzijastična na društvenim mrežama ili nemaš pojma o čemu uopšte pričamo – ovde ćeš naći neke sjajne recepte.
I ko kaže da je TikTok mreža sa ne tako pametnim sadržajem? Pred tobom su top 3 viralna recepta koja svi dele, a mi smo se složili da su fantastični!
Testenina sa paradajzom i feta sirom iz rerne
Sastojci:
- 2 šolje čeri paradajza
- 1 crni ili crveni luk, narezan na četvrtine
- 3 čena belog luka, zgnječena
- malo ekstra devičanskog maslinovog ulja
- malo soli
- 1 veći komad feta sira
- 3 grančice svežeg timijana
- 1 pakovanje testenina
- svež bosiljak (za dekoraciju)
Priprema:
Zagrej rernu na 200°. U velikoj vatrostalnoj posudi za pečenje pomešaj paradajz, luk, beli luk i prelij sa malo ulja. Začini solju i promešaj da se sastojci sjedine.
Stavi feta sir u centar mešavine paradajza i prelij 1 kašikom maslinovog ulja. Rasprši grančice timijana preko paradajza.
Peci 40 do 45 minuta, dok paradajz ne pukne i feta ne dobije zlatnu boju.
U međuvremenu, u velikoj šerpi sa kipućom slanom vodom, skuvaj testeninu do al dente prema uputstvu na pakovanju. Ostavi oko 1/2 šolje vode u kojoj se kuvala testenina. Zatim u posudu za pečenje sa paradajzom i fetom dodaj skuvanu testeninu, malo vode u kojoj se kuvala testenina i pomešaj dok se ne sjedine, te još malo zapeci u rerni. Dekoriši bosiljkom.
TikTok brauni sa kakaom
Sastojci:
- ½ šolje neslanog putera, plus dodatak za podmazivanje
- ⅓ šolje kakao praha
- 1 šolja granuliranog šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 velika jaja
- ½ šolje višenamenskog brašna
Priprema:
Zagrej rernu na 180°C. Premaži maslacem pleh za pečenje.
Rastopi puter u velikoj šerpi na laganoj vatri. Ukloni sa vatre i ostavi da se ohladi 5 minuta. Umuti kakao prah, šećer i ekstrakt vanile. Umešaj jaja, jedno po jedno dok se ne sjedini sve. Dodaj brašno i mešaj dok ne dobiješ jedinstvenu smesu. Prelij smesu u pripremljenu tepsiju i zagladi površinu kašikom.
Peci u zagrejanoj rerni dok umetnuta čačkalica ne izađe čista, 20 do 25 minuta.
Izvadi iz rerne i ohladi na rešetki najmanje 45 minuta pre sečenja.
Pesto jaje na hlebu
Sastojci:
- 1 kriška hleba
- 1 kašika pesto sosa (kupovni ili domaći)
- malo parmezana (po želji)
- 1 veliko jaje
- malo soli
- sveže mleveni crni biber
Priprema:
Koristeći šolju ili nož, izreži rupu veličine jajeta u sredini kriške hleba.
U malom tiganju zagrej pesto i parmezan (po želji) dok lagano ne zacvrči. Dodaj hleb i isečak hleba, a zatim razbij jaje u rupu u hlebu.
Peci 3 minuta, okreni i peci još 1 minut da dobiješ previše ”lako” jaje. Prebaci u tanjir i začini solju i biberom.
Prijatno!