Cliche logo

Esencijalna ulja: Sve što treba da znaš

Esencijalna ulja, poznata i kao eterična ulja, imaju dugu istoriju postojanja i još dužu listu prednosti. Postoje vekovima unazad, iako su se tada načini njihove upotrebe nešto razlikovali od ovih danas. Već negde u 18. veku, eterična ulja su postala visoko zastupljena u apotekama i počela su masovno da se koriste za ličnu upotrebu širom sveta.

Tokom vremena, ulja su postala sve popularnija, i to sa dobrim razlogom! Zato ih danas možeš pronaći u svakodnevnim proizvodima kao što su sapuni, losioni, kreme, serumi, soli za kupanje i drugi proizvodi.

Kao aktivna botanička jedinjenja koja određenim biljkama daju prepoznatljivu aromu, esencijalna ulja su supstance na koje reagujemo biološki, emocionalno, mentalno i duhovno.

Koje su prednosti esencijalnih ulja?

Prava eterična ulja su 100% čista i prirodna i kao takva su veoma biološki aktivna. Esencijalna ulja imaju različite prednosti za tvoje zdravlje i lepotu, a pre svega služe i kao prirodna alternativa tradicionalnim metodama lečenja i kozmetici.

Na primer, udisanje određenih esencijalnih ulja poput lavande, jeste dobro za tvoje psihičko blagostanje. Ulje lavande se naširoko koristi kod onih koji pate od anksioznosti i stresa. Pokazalo se da eterična ulja podstiču opuštanje i poboljšavaju kvalitet sna.

Neka istraživanja su pokazala vezu između eteričnih ulja i ublažavanja glavobolje ili migrene. Na primer, malo eteričnog ulja nane može pomoći u ublažavanju simptoma glavobolje.

Veliki broj esencijalnih ulja ima izraženo protiv-upalno dejstvo. Zato su idealna za upotrebu kod različitih upalnih stanja kože. Isto tako imaju odlično antibakterijsko, antigljivično i antivirusno dejstvo. Na primer, poznato je da ulje čajevca leči gljivice i ima baktericidno dejstvo.

Esencijalna ulja su odlična za jačanje imuniteta i lečenje prehlade – kada se primenjuju aromaterapijom ili preko kože ili u vidu spreja.

Kako koristiti eterična ulja?

Esencijalna ulja su u suštini derivati biljaka koji se, kada se sakupe, mogu koristiti na više načina. Najbolje ih je koristiti na ova dva načina: u difuzeru i direktnom primenom na koži.

Jedna od najpopularnijih metoda upotrebe eteričnih ulja je svakako aromaterapija. Ovaj proces uključuje apsorpciju esencijalnih ulja kroz disanje i kontakt sa kožom putem difuzora.

Eterična ulja, kada se kombinuju sa baznim uljem (koja imaju za cilj da razblaže eterično ulje i omoguće mu da se prenese u smešu), takođe se mogu koristiti za omekšavanje kože ili se mogu umešati u druge proizvode kao što su losioni i šamponi kao prirodni aromatični aditiv. 

Isto tako, neka eterična ulja, kao što je citronela, mogu se koristiti za odbijanje neželjenih buba kada se spale u vidu sveće ili se koriste kao sprej.

Esencijalna ulja je najjednostavnije koristiti kao roler na koži.

Da li su esencijalna ulja bezbedna za upotrebu?

Za bezbedno i efikasno korišćenje ulja potrebno je osnovno znanje o tome šta su, kako funkcionišu i kako se mogu bezbedno uključiti u svakodnevni život. To je zato što eterična ulja mogu biti moćan lek – a neodgovorna upotreba znači rizik od prekomernog izlaganja, toksičnosti i alergijskih reakcija.

Ne znaš odakle da počneš sa eteričnim uljima? Imamo preporuku za tebe – a to je Little Habits – mala radionica proizvoda na bazi eteričnih ulja Young Living, koja spadaju u najbolja eterična ulja na svetu. Iza imena Little habits stoji jedna mama koja je prepoznala koliko je važno šta koristimo za sebe i svoju decu. Ona koristi samo najkvalitetnije sastojke proizvedene u malim serijama i ručno. To znači da nema nafte, parabena, parafina ili drugih štetnih sastojaka. Sve detalje o proizvodima, ali i mnogo više o eteričnim uljima možeš naći na Little Habits Instagram stranici.

Share post