Cliche logo

Štetnost solarijuma: šta treba da znaš?

Preplanulost uz pomoć solarijuma ti može izgledati prilično brzo i zgodno. Međutim, razmisli još jednom da li si dobro upoznata sa time koliko je solarijum štetan!

Ova tematika se pomalo ‘’digla iz pepela’’ kada je Kim Kardašijan promovisala da koristi solarijum kao način da dobije tu preplanulu boju tena. Međutim, dermatolozi su odmah reagovali i jasno stavili do znanja – solarijum je veoma štetan.

Istraživali smo ovu popularnu tematiku, koja je uvek u fokusu – i evo šta smo saznali.

Šta je solarijum?

Solarijum je svaka jedinica za sunčanje koja koristi ultraljubičasto (UV) zračenje u svrhu potamnjivanja kože.

Sunce vs. solarijum: šta je štetnije?

Znaš da je sunce loše za tvoju kožu, tačnije UV spektar zračenja. To je uzrok broj jedan za najsmrtonosniji oblik raka kože, melanom. Kao rezultat ovog saznanja, mnogi ljudi, a posebno tinejdžerke i mlade žene – okrenuli su se solarijumu u nadi da će dobiti tu željenu preplanulost, uz istovremeno izbegavanje štetnih sunčevih zraka.

Međutim, sigurno si čula da je i solarijum izuzetno štetan. Pa hajde da vidimo o čemu se radi.

Ako si mislila da dobiješ malo letnjeg sjaja tokom cele godine tako što ćeš ići u solarijum, razmisli još jednom. Dermatolozi nas odavno upozoravaju da su solarijumi zapravo opasniji od sunca. Toliko su štetni da je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala solarijume kao kancerogene.

Dakle Kim, jedno veliko NO NO za tebe.

Sunce proizvodi i UVA i UVB zrake, pri čemu UVA zraci uzrokuju starenje i bore, kao i nastanak melanoma. UVB zraci su oni koji uzrokuju preplanulost kože i opekotine. Dakle, kada ti kažu da solarijum ne može da dovede do opekotina na koži i da nema ovaj spektar sunčevih zraka – to zapravo znači da solarijum nema UVB zrake.

Umesto toga, solarijum koristi čak 10 do 15 puta veću količinu UVA zraka – zraka koji ubrzavaju proces sunčanja, ali i izazivaju melanom! Oni takođe mogu izazvati oštećenje očiju i trenutno oštećenje kože, kao što su opekotine, iritacija, crvenilo i otok.

Da li postoji solarijum koji nije štetan?

Ne postoji takav solarijum ili slična mašina za sunčanje koja će te dovesti do sigurne preplanulosti. Mit je da je korišćenje solarijuma siguran način za sunčanje i da štiti tvoju kožu od gorenja na suncu. Preplanulost u solarijumu NE pruža zaštitu od oštećenja DNK ćelija kože, do kojih može doći i bez ikakvih vidljivih znakova oštećenja kože!

Istraživanja pokazuju da korišćenje solarijuma povećava rizik od raka kože i da definitivno izaziva prevremeno starenje kože. A verujemo da ne želiš ni ovo drugo.

Ako koristiš solarijum, imaš 20% veći rizik od melanoma od onih koji ga ne koriste. Ovo povećava rizik od melanoma za 59% ako si počela da koristiš solarijum pre 35. godine u poređenju sa nekim ko nije koristio solarijum.

Rizik od melanoma usled korišćenja solarijuma takođe se povećava sa češćom upotrebom, kao i rizik od razvoja drugih karcinoma kože.

Zato znaš šta ti je činiti, odnosno NE činiti.

Da li postoji bezbedan način za potamnjivanje?

Za one koji žele bezbednu alternativu korišćenju solarijuma, preporučujemo preparate za samopotamnjivanje, ali i ovde budi obazriva oko spiska sastojaka u proizvodu.

Što se tiče izlaganja suncu, koje svakako ne možeš da izbegneš – suština je da se moraš zaštititi od štetnih UVA zraka kad god si na suncu, korišćenjem kreme sa visokim SPF-om.

Ali zato kod solarijuma imaš izbor – nemoj da ih koristiš.

Share post