Cliche logo

Šta kada partneri spavaju u odvojenim sobama – Kameron Dijaz kaže da?!

Kameron Dijaz je postala (previše?) iskrena o onome što je nekada smatrala svojom idealnom životnom situacijom. Tokom nedavnog pojavljivanja u okviru podkasta ”Lipstick on the Rim”, glumica je sedela sa voditeljkama Molly Sims i Emese Gormley i razgovarala o tome zašto veruje da bi ideja o bračnim parovima koji spavaju u odvojenim spavaćim sobama trebalo da bude „normalizovana“.

Kameron Dijaz je tom prilikom izjavila:

„Trebalo bi da normalizujemo odvojene spavaće sobe“, rekla je ona tokom epizode koja je emitovana 19. decembra 2023. „Za mene je bukvalno, ja imam svoju kuću, ti imaš svoju. Imamo porodičnu kuću u sredini. Otići ću i spavati u svojoj sobi. Idi spavaj u svoju sobu. Dobro sam sa tim.”

Glumica je zatim dobacila: „A mi imamo spavaću sobu u sredini u kojoj možemo da se sastanemo za naše odnose.”

Ipak, pojasnila je da su se njene misli o tom pitanju promenile nakon udaje za njenog muža, Bendžija Madena, 2015. godine. „Usput, sada se ne osećam tako jer je moj muž tako divan. Rekla sam to pre nego što sam se udala.”

Ovo nije prvi put da glumica govori o tome kako je Madden promenio njen život. 2016. je izjavila za Harper’s Bazaar da je udaja bila „najveća stvar koju je uradila u svojim 40-im”.

„Prilično je sjajno. Nisam mislila da bih to uradila, i ne znam da li bih to uradila da nisam upoznala svog muža“, rekla je tada. “Bilo je iznenađenje.”

Uprkos negativnoj percepciji odvojenih spavaćih soba, stručnjaci zaključuju da ima mnogo prednosti za bolji san kada partneri spavaju samostalno. U stvari, jedna studija iz 2017. godine je čak otkrila da kvalitetan san poboljšava komunikaciju između parova i smanjuje razdražljivost. Ovo se posebno odnosi na slučaj kada jedan od partnera (obično je to muškarac, mada ima i žena) hrče. Naime, srećno udate žene su prijavile manji broj poremećaja sna od onih koje su nesrećne u svom braku.

Zahtevi i pritisci savremenog života naglašavaju važnost kvalitetnog odmora, čineći koncept ”razdvajanja za spavanje” sve relevantnijim za optimizaciju sna i blagostanja u odnosima.

Ipak, treba da budemo oprezni sa ovim stvarima. Ponekad se bolji san manifestuje kao izgovor da spavaš odvojeno od partnera i može odražavati dublji problem u vezi. Da ne govorimo o smanjenju intime.

Osim toga, odvojeno spavanje dolazi sa nekim zamkama. Jedna studija iz 2022. godine je pokazala pozitivnu korelaciju između deljenja kreveta, sna i mentalnog zdravlja. Otkriveno je da zajedničko spavanje može dovesti do sinhronizacije otkucaja srca i dodirivanja dok spavate, oslobađajući oksitocin – umirujući hormon koji ublažava stres.

Dakle, ni stručnjaci nisu usaglašeni oko ove tematike.

Kakav je tvoj stav? Da li će uskoro biti potpuno normalizovano da partneri spavaju u odvojenim spavaćim sobama?

Share post