Cliche logo

Šta da radiš ako si u vezi sa nasilnikom?

Zašto jednostavno ne odeš? To je pitanje koje mnogi ljudi, iz najbolje namere, postavljaju kada saznaju da neko njima blizak trpi nasilje u vezi ili braku.

Međutim, samo one devojke/žene koje su u vezi sa nasilnikom, znaju da to nije tako jednostavno. Prekid značajne veze nikada nije lak, pa čak i ako si očito u vezi sa pogrešnom osobom. Još je teže kada si izolovana od porodice i prijatelja, psihički dotučena, finansijski kontrolisana i egzistencijalno ugrožena.

Dok se svakodnevno lomiš da li da odeš ili ostaneš i nadaš se da će se nešto promeniti – verujemo da se osećaš zbunjeno, nesigurno, uplašeno i rastrzano. Možda se još uvek nadaš da će se vaša situacija promeniti ili se plašiš kako bi tvoj partner mogao da reaguje kada bi pokušala da ga ostaviš.

Nećemo se lagati, ova situacija je jako kompleksna i zato svako pitanje ‘’zašto jednostavno ne odeš’’ treba dublje posmatrati.

Nećemo se igrati psihoterapije ili policije, ali ti možemo dati korisne savete šta da radiš ako si u vezi sa nasilnikom.

Nisi ti kriva

Zapamti da nisi ti kriva zbog svega lošeg što doživljavaš u vezi ili braku. Bilo kakav vid nasilja prema ženi ili bilo kome je nedopustiv i nema opravdanje. Dakle, nemoj da se preispituješ ili sumnjaš da si možda ti nešto kriva ili si izazvala takvu njegovu reakciju. Jer nisi. Nasilnik je nasilnik i tu nema diskusije, nema opravdanja. Takvo ponašanje je i zakonom kažnjivo.

Kao i svako ljudsko biće, zaslužuješ da se prema tebi postupa s poštovanjem. Zaslužuješ siguran i srećan život, a ne maltretiranje.

Nisi sama, uvek ima nekog ko će da ti pomogne

Danas postoje mnogi resursi dostupni za žene koje trpe nasilje, uključujući policiju, telefonske linije, skloništa, sigurne kuće i druge institucije tog tipa. To znači da društvo i te kako ima sluha za ovaj problem i da radi na pomoći ženama. Zato nemoj da se plašiš da im se obratiš. Jer tamo ćeš biti sigurna.

Naravno, uvek je najbolje da prvo o svemu obavestiš porodicu i prijatelje, jer podrška zaista puno znači. Međutim, kako si često izolovana od njih (jer nasilnici imaju tendenciju da odvoje žrtvu od bliskih ljudi), uvek možeš da se obratiš nadležnim institucijama.

Donošenje odluke o napuštanju nasilne veze nije lako, ali je moguće

Dok se suočavaš sa odlukom da prekineš nasilnu vezu, imaj na umu sledeće stvari:

Ako se nadaš da će se tvoj nasilni partner promeniti – odmah ćemo ti reći da se to neće desiti. Zlostavljanje će se verovatno nastaviti i pogoršati. Nasilnici imaju duboke emocionalne i psihičke probleme, zato ne mogu da se promene sami od sebe. Iako njihova promena na bolje zaista nije nemoguća, ako sa njima radi stručno lice – ta promena nije ni brza ni laka.

Nasilniku je potreban profesionalni tretman psihologa ili psihijatra, on mora da prestane da krivi tebe, svoje nesrećno detinjstvo, stres, posao, piće ili svoj temperament za bilo kakav vid nasilja ili nepoštovanja prema tebi.

Istina je da ako ostaneš u takvoj vezi i prihvatiš ponovljeno zlostavljanje, ispada da ti prosto odobravaš takvo ponašanje.

Nasilnici često mole za još jednu šansu, mole za oproštaj i obećavaju da će se promeniti kada vide da će ih partnerka ostaviti. Međutim, ne treba da poklekneš ovde, jer njihov pravi cilj je da zadrže kontrolu i spreče te da odeš. Uglavnom se brzo vraćaju svom nasilnom ponašanju kada im oprostiš i više se ne brinu da ćeš otići.

Ne dozvoli da te strah od nepoznatog drži u opasnoj, nezdravoj situaciji.

Sačuvaj svoju bezbednost (i zdrav razum)

Budi oprezna kada su u pitanju naznake da će se tvoj nasilni partner uznemiri i da može eksplodirati u besu ili nasilju. Smisli nekoliko verodostojnih razloga koje možeš iskoristiti da napustiš kuću (bilo danju ili noću) ako osetiš da slede problemi.

Smisli reč, frazu ili signal koji će biti šifra da obavestiš svoju porodicu, prijatelje, komšije ili kolege na poslu da si u opasnosti i da bi trebalo da pozovu policiju.

Uvek budi spremna da odeš u trenutku ako vidiš da je stvar eskalirala. Drži automobil napunjen gorivom i okrenut ka izlazu sa prilaza, sa otključanim vratima, a neka ti rezervni ključ od automobila bude lako dostupan. Sačuvaj nešto novca za hitne slučajeve. I reci svojoj porodici i prijateljima da budu u pripravnosti ako naprasno budeš morala da se skloniš kako bi sačuvala svoju bezbednost.

Ožiljci od porodičnog nasilja i zlostavljanja su duboki i trauma može ostati dugo nakon što pobegneš iz ovakve situacije. Savetovanje, psihoterapija i grupe za podršku žrtvama porodičnog nasilja mogu pomoći da prebrodiš ono kroz šta si prošla i naučiš kako da izgradiš nove i zdrave odnose.

Kada je u pitanju tvoj ulazak u novu vezu, mudro je ići polako. Odvoj vreme da upoznaš i sebe i potencijalnog partnera. Obrati pažnju na sve crvene zastavice i ništa ne prepuštaj slučaju.

Važni kontakti za podršku žrtvama nasilja

Savetovalište protiv nasilja u porodici – SOS telefon i sigurna kuća:

  • 0800 011 011 besplatan poziv radnim danima 10-19h
  • 011/2769 466 radnim danima 10-19h
  • 062/304 560 noću 19-10h

Autonomni Ženski Centar – SOS telefon

  • 011 266-2222 radnim danom 10-20h

Anti Trafiking Centar (ATC) – SOS telefon za žrtve trgovine ženama

  • 011/ 3239 002 radnim danima 10-18h

Share post