Cliche logo

Roleks, zlatna kruna u svetu satova

Istorija Roleksa je neraskidivo povezana sa ljudskim dostignućima. Hans Wilsdorf, osnivač kompanije, dizajnirao je prvi Roleks sat. Sa svojim šurakom Alfredom Dejvisom, Wilsdorf je započeo svoju profesiju časovničara. Wilsdorf i Dejvis su radili u Londonu pre nego što su izumeli Roleks, uvezli švajcarske mehanizme Hermana Aglera i ugradili ih u nova kućišta satova. Zatim su kućišta prodali zlatarima, koji su imali ugravirana imena na brojčanicima. Rani Wilsdorf i Davis satovi sa potpisom „W&D“ na poleđini kućišta i danas su dostupni.

Ime brenda je izvedeno iz francuskog izraza horlogerie exquise, prevedeno na engleski “hoROLogical EKScellence”. Ono što se zna je da je Wilsdorf želeo ime koje bi se moglo lako izgovoriti na raznim jezicima. Verujemo da je u tome uspeo jer danas svi znaju za ovu reč i brend. 

Oister Perpetual, vodootporan sat sa automatskim navijanjem, bio je prvi Roleks sat. Oister je ključna kolekcija Roleks satova koja se još uvek prilagođava i ažurira, uprkos činjenici da prvi Roleks izgleda prilično drugačije od novih i polovnih Roleks satova dostupnih za prodaju danas, na primer, logotip krune sa potpisom nije dodat Roleks satovima sve do 1930-ih.

Ovaj brend ima dugu istoriju pionirskih i inventivnih dostignuća, a mi ti donosimo ona koja su nam najinteresantnija:

  • 1945. godine Roleks je predstavio prvi sat sa prikazom datuma koji se automatski menjao u ponoć u znak sećanja na svoju 40. godišnjicu.
  • Rolek je 1956. godine predstavio sat koji je prikazivao dan u nedelji i bio je dostupan na 26 jezika.
  • 1953. godine, prvi Roleks sat našao se na vrhu Mont Everesta. Ser Edmund Hilari je bio prvi čovek koji je stigao na vrh Everesta, i to je učinio dok je nosio sat ovog brenda.
  • Godine 1954. Roleks je napravio prvi sat koji je bio vodootporan do 100 metara i pogodan za ronjenje, kao omaž Oister Perpetualu.

  • 2013. godine izumeo je keramički okvir sa dve boje, što se ranije smatralo nemogućim.

Najjeftiniji Roleks, je Oister Perpetual i može se nabaviti po ceni od 5.700 dolara, dok je najskuplji procenjen sat ove marke bio model „Pol Njumen“ na neverovatnih 17,752,500 dolara. 

 

 

Share post