Cliche logo

Retrogradni Merkur 2024: kada da ga očekujemo i kako će uticati na nas

Astrološki fenomen o kojem svi pričaju, naročito kada vlada loša atmosfera – da li je retrogradni Merkur zaista ‘’kriv za sve’’?

Dugo se smatralo da retrogradni Merkur izaziva period opšteg haosa, od tvog raspoloženja do sleda događaja. O čemu se ovde tačno radi? 

Retrogradni Merkur se odnosi na veoma specifičnu vrstu haosa koji se dešava u određenim periodima godine kada je planeta retrogradna. Dok je prethodna godina imala samo tri od ovih perioda, 2024. će nas počastiti retrogradnim Merkurom čak 4 puta! Zato budi spreman na sve.

Istraživali smo sve na ovu temu i evo šta treba da znaš. 

Šta znači retrogradni Merkur?

Kada neko kaže da je Merkur retrogradan, misli se na vremenski period u kojem se Merkur kreće sporije od Zemlje oko Sunca. Planeta najbliža suncu obično se kreće brže od naše – Merkuru je potrebno 88 dana da obiđe Sunce u poređenju sa 365 dana koliko treba Zemlji – pa kada ide sporije, stvara neku vrstu optičke iluzije da se kreće unazad.

Astrologija nas uči da Merkur vlada komunikacijom, vestima, putovanjima, tehnologijom, tračevima i informacijama. Na osnovu toga, kada je Merkur retrogradan – obično možemo očekivati niz nezgodnih situacija, kao što su svađe ili nesporazumi.

Kako retrogradni Merkur utiče na nas?

Ako si se ikada zapitala zašto neki ljudi polude i potpuno promene svoje ponašanje i raspoloženje određenim danima ili periodima – možda je krivac baš retrogradni Merkur. 

Merkur je planeta koja utiče na komunikaciju, pri čemu se generalno smatra da retrogradno kretanje označava negativne prizvuke. Ovo može dovesti do svega, od gubljenja važnih mejlova ili poruka do prekida planova, putovanja i veze. 

Astrolozi takođe veruju da period retrogradnog Merkura može dovesti do:

  • Promene ili svađe u prijateljstvu
  • Nesporazumi i opšti konflikti sa svima
  • Anksioznost i glavobolja
  • Neizvesnost oko posla i ličnih projekata

Kada će Merkur biti retrogradan 2024. godine?

I period: od 13. decembra 2023. do 1. janura 2024. 

Tehnički, ovo se računa kao samo jednodnevni retrogradni period u 2024. godini, jer počinje 2023. godine i zahvata samo jedan dan u novoj godini kada se i završava. Kakav početak godine?

II period: Od 1. aprila do 24. aprila 2024

Merkur će ući u retrogradni položaj u znaku Ovna. Ovo je vreme kada treba d abudeš obazriva i da pažljivo razmisliš o svojim postupcima pre nego što doneseš bilo kakve važne odluke kako bi izbegla probleme. Pre-retrogradna senka počinje već 18. marta, a period post-retrogradne senke se konačno završava do 13. maja 2024. godine.

III period: Od 4. avgusta do 27. avgusta 2024.

U avgustu će se Merkur videti u retrogradnom stanju pod zemaljskim znakom Devica, a nakon 14. avgusta će preći u vatreni znak Lava. Ovo je period kada treba da budeš posebno obazriva kada su u pitanju ljubavni odnosi i gledaj da izbegneš bilo kakve konflikte. Dok njegova pre-retrogradna senka počinje 16. jula, odlazi konačno 11. Septembra.

IV period: Od 25. novembra do 15. decembra 2024.

Poslednja retrogradnost 2024. ponovo će biti pod Strelcem. S obzirom na to da pada tokom perioda praznika i godišnjih odmora, savetuje se da dobro razmisliš o svojim planovima, putovanjima i učiniš sve što možeš da izbegneš nepotrebne nesporazume. Pre-retrogradna senka počinje 7. novembra, a Merkur napušta svoju senku do 2. januara.

Šta možeš da uradiš kada je Merkur retrogradan?

Samo sedi i sačekaj da prođe. Retrogradni Merkur utiče na sve drugačije, a postoje načini da se njegovi efekti ublaže. 

Iznad svega, ne paniči i ostani smirena. Potencijalni uticaji retrogradnog Merkura su na kraju krajeva teoretski. To znači da ne treba da kriviš ovaj astrološki fenomen za sve, naročito ako ti nešto ide loše – možda je razlog tome zapravo veoma realan u datim okolnostima..

S obzirom na to da planeta Merkur upravlja komunikacijama u svakom obliku, bilo da se radi o pisanju ili govoru, potrudi se da posvetiš više pažnje onome što ovo obuhvata – počev od dogovora (poslovnih i ličnih), kao i planiranja putovanja i slanja poruka.

Retrogradni Merkur je period za nesporazume, pa razmisli o pauzi u svim važnijim razgovorima koji će imati dugoročan uticaj na tebe. Gde god je moguće, najbolje je sačuvati velike razgovore za vreme kada se Merkur vrati u normalu. Po principu ‘’bolje sprečiti nego lečiti’’.

Iako je retrogradni Merkur žrtveno jagnje za opšti haos u tvom svakodnevnom životu, on takođe predstavlja pogodan trenutak da se zamisliš o tome u šta ulažeš svoje vreme i energiju. Možda si već duže vreme zaokupljena poslom koji te je odvojio od partnera i porodice, ili isto tako možda zanemaruješ da sebi daš prostor da se baviš stvarima koje suštinski voliš. 

Ne zaboravi da je balans jako važan u svakom trenutku, a ne samo tokom retrogradnog Merkura. Tako da je ovo sjajan period da izvršiš opšti pregled svog života i uočiš da li si zapravo zadovoljna onim što vidiš.

Share post