Verujemo da ne postoji osoba koja kao mala nije probala onu pravu, domaću štrudlu sa makom. Sigurno su ti baka ili mama spremale ovu mekanu i slasnu poslasticu. Sada je vreme da im se revanširaš i ti njima spremiš ovu kraljicu među slatkim testima.
Počnimo od sastojaka:
Za pripremu testa
- 1 kg brašna
- 250 ml mleka
- 1 jaje
- 30g kvasca
- 50 g šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- kašičica soli
- pola kesica praška za pecivo
Za pripremu fila
- 500 g mlevenog maka
- 200 g šećera
- 400 ml mleka
- kesica vanilin šećera
A sad da pređemo na stvar.
U dublju posudu dodaj brašno, zagrejano mleko, šećer i kvasac. Sve to pomešaj zatim dodaj i ostale sastojke za pripremu testa, jedno jaje kako bi dobilo lepu žutu boju, kašičicu soli, otopljen maslac kako bi bilo mekano i pola kesice praška za pecivo kako bi što više “naraslo”. Tako zamešano ostavi da odstoji nekih 20-ak minuta.
Kada se testo “podiglo”, premesi ga i podeli na 3 dela.

Prelazimo na fil. Mleko stavi da se kuva i pre nego što provri dodaj mak i šećer i neprestano mešaj dok se sve ne sjedini i ne zgusne. Na kraju ubaci kesicu vanilin šećera zbog arome. Kada se fil dovoljno ohladio premaži ga na prethodno razvučeno testo i urolaj. Kako ti se testo ne bi ulepilo za pleh, obloži ga papirom za pečenje i onda pravac rerna. Temperaturu podesi na 200 stepeni i peci dok testo ne dobije rumenu onu lepu zlatno braon boju.
Ostavi da se ohladi, iseci, pospi šećerom i prahu i posluži sve ukućane.

Prijatno!