Cliche logo

Poslastica dana – domaće palačinke

Od kako je kuvar pape Gelacija Prvog napravio prvu palačinku u 5. veku, svet više nije isti. I to potpisujemo. Postojanje palačinki potpuno je promenilo svet i ljude. I to na bolje. Koliko je ova poslastica značajna čovečanstvu govori to da ima svoj svetski dan u martu mesecu.

Danas ti donosimo recept za prave domaće palačinke baš kakve su pravile naše bake.

Sastojci za prave domaće palačinke

Počnimo od sastojaka (za 20 palačinki):

  • 4 jaja
  • 400 g brašna
  • 4 dl mleka
  • 2 dl kisele vode
  • 50 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • ulje

Priprema

A sad da pređemo na pripremu:

U dublju činiju pomešaj jaja, brašno, mleko, kiselu vodu, šećer, prstohvat soli i kesicu vanilin šećera. Sve to izmuti mikserom dok ne dobiješ testo koje nije ni previše retko a ni previše gusto.

Kada je testo spremno, uključi ringlu na šporetu ali ne na najeću temperaturu već na pretposlednju kako palačinke tokom pečenja ne bi ostale žive, odnosno kako se ne bi samo ispekle spolja a unutra ostale nepečene. U tiganj sipaj malo ulja i ostavi da se ugreje. Kada je ulje ugrejano njega presipaš u smesu za palčinke i promešaš kašikom kako bi se sjedinilo sa testom. Ovaj trik je dragocen jer sprečava da se palačinke zalepe za tiganj.

Pečenje

E sada kreće onaj najteži deo, pečenje. U tiganj opet dodaješ malo ulja i kada se zagreje sipaš jednu kutlaču smese i razliješ preko celog tiganja. Pečeš dok testo ne krene da se odvaja od tiganja i tako isto i drugu stranu. I tako sve dok ne potrošiš svu smesu.

Kada su palačinke gotove možeš ih premazati onim što najviše voliš, džemom, kremom, ili ukoliko želiš slane palačinke pavlakom ili sirom. U svakom slučaju verujemo da će se sve brzo pojesti da ćeš morati da praviš još.

Prijatno!

Share post