Cliche logo

Portret za koji zna čitav svet: Mona Liza

Mona Liza je u početku bila jedan u nizu portreta, ali njeno značenje je evoluiralo tokom vremena i postala je renesansna ikona — možda najpoznatija slika na svetu. Mona Liza je najverovatnije slika žene jednog firentinskog trgovca. Slika, iz nekog razloga, nikada nije predstavljena svom klijentu, a Leonardo da Vinči ju je zadržao. Mnogi pisci, muzičari i umetnici bili su inspirisani nedokučivim osmehom Mona Lize.

Slika Mona Lize, koja se nalazi u Luvru, jedan je od najpoznatijih portreta u istoriji umetnosti. Naslikana u 16. veku i ušla je u zbirke francuskog dvora pre nego što je preneta u kolekciju muzeja Luvr.

Metoda kompozicije slike čini je jednom od najproučavanijih dela u istoriji umetnosti. Zavređuje pažnju zbog svog savremenog kadriranja kao portreta koji bi se sada mogao naslikati. Optički efekti se postižu diskretnije postavljanjem očima mlade žene i njenim misterioznim osmehom. Bukvalno izgleda kao da te Mona Liza drži na oku gde god da ideš. Priče svedoka tvrde da je grupa muzičara nastupala dok se slikar trudio da održi čuveni osmeh Mona Lize. Tehnika sfumato se koristi za nežno spajanje perspektive. Slika je inače malih dimenzija, 77 x 53 cm.

Urađena je jedna veoma interesantna analiza na Univerzitetu u Amsterdamu pomoću softvera za prepoznavanje emocija 2005. godine. Na osnovu njenih crta lica, prevashodno usana i očiju, zaključeno je da je Mona Lisa 83% srećna, 9% zgrožena 6% uplašena, a 2% ljuta.

Zadivljujuća replika Mona Lize nedavno je otkrivena u muzeju Prado u Madridu. Iako je pozadina bila prefarbana, naučno ispitivanje je pokazalo da je repliku najverovatnije napravio drugi umetnik koji je sedeo pored Leonarda i reprodukovao njegov rad, potez po potez. Replika pokazuje kako bi Mona Liza mogla izgledati ako se uklone slojevi požutelog laka. Mi ti donosimo tu sliku a ti proceni. 

Share post