Cliche logo

NEŠTO ZELENO: Dečija knjiga o očuvanju sredine

Sigurni smo da ste se ovih dana pitali, šta je to NEŠTO ZELENO – ako niste, znači da niste bili prisutni na društvenim mrežama! 

Svi znamo koliko je bitno da se deca od malih nogu uče o važnosti očuvanja životne sredine i kako bi trebalo da čuvaju svoju planetu, jer je to jedina koju imamo. Knjiga “Nešto zeleno”, čiji je autor Aleksandra Bezmarević Stević, kroz stih i ilustracije, na deci zanimljiv način objašnjava jednu od najvažnijih tema današnjice.

Šta je to “Nešto zeleno”?

Knjiga je napisana sa ciljem da se pojam ekologije i očuvanja životne sredine približi našim mališanima. U ovoj knjizi se nalazi mnoštvo primera eko-navika koje deca mogu sprovesti u delo i na taj način prikupljati poene. Namenjena je za uzrast od 2 do 10 godina.

Pored glavne teme oko koje se vrti sama radnja knjige, postoje mnogi benefiti koje ova knjiga pruža:

  • Pisana je ćirilicom, što znači da je pogodna za prvake, a i starije učenike radi vežbanja čitanja i sklapanja rečenica
  • Štampana je na papiru koji je proizveden od stabala iz održivih šuma
  • Pruža edukaciju o životnoj sredini i njenom očuvanju
  • Knjiga je napisana u stihovima koji se lako pamte, samim tim deca će biti u mogućnosti da se lako prisete toga što su pročitali i primene to u svakodnevnom životu
  • Može biti savršen poklon, obzirom da je namenjena svim mlađim uzrastima, bez obzira na pol
  • Olakšava da mališani razumeju uzročno posledične veze koje se dešavaju u prirodi 
  • Budi svest o odgovornosti koje deca i odrasli imaju prema planeti Zemlji

Odkud “Nešto zeleno”?

Autor ove knjige je Aleksandra Bezmarević Stević, koja je i sama zagovornik ekologije i društvene odgovornosti, a veruje da promene kreću od pojedinca i da zavise od toga koju priču pričamo sami sebi, a onda i deci.

„Knjiga je koncipirana tako da deca preuzimaju inicijativu za uvođenje eko navika u svoje domaćinstvo, vrtić, školu i da oni postaju kontrolori za očuvanje životne sredine što im posebno znači jer im je dodeljena jedna važna uloga koja budi odgovornost. Na taj način deca uče važnu lekciju, a to je: da bi u životu nešto dobili moramo da uložimo trud.“ – rekla je Aleksandra. 

Pored toga što mogu da nauče, na kraju knjige nalaze se stikeri koji predstavljaju poene koje im roditelj može dodeliti kada deca usvoje neku novu eko naviku ili koje oni mogu dodeliti roditeljima kad naprave promenu na bolje u cilju očuvanja prirode.

Mi smo već poručili našu kopiju knjige, a ti?

Share post