Cliche logo

Naučnici “rešili” misteriju zašto je ženama uvek hladnije nego muškaracima

Sigurno vam se desilo da nekada u toku dana dok šetate sa svojom prijateljicom, kada sunce počne da zalazi, ona se požali da joj postaje hladno, a onda vi kao pravi džentlmen joj dajete svoj duks ili jaknu da se ogrne. Ako ste se ikada zapitali zašto su žene zimogrožljivije od muškaraca, naučnici bi možda i mogli da nam odgovore na to pitanje.

Istraživači veruju da su dame jednostavno evoluirale tako da se osećaju hladnije, jer ih to na neki način privlači ka svojim jačim polovinama. Naučnici su otkrili da je ista osobina prisutna kod mnogih vrsta ptica i sisara, gde ženke preferiraju da borave u udobnom toplom „gnezdu“.

Dr Eran Levin, sa Univerziteta u Tel Avivu, rekao je: „Muškarci i žene različito osećaju temperaturu.Ova razlika u toplotnom osećaju nije nastala da bismo se mogli da se svađamo sa našim partnerima oko klima uređaja, već suprotno.“

„Naša studija je pokazala da ovaj fenomen nije jedinstven samo za ljude. Među mnogim vrstama ptica i sisara, ženke preferiraju toplije okruženje od mužjaka, a u određenim trenucima ove sklonosti izazivaju segregaciju između dva pola“, objasnio je on.

Dodao je da je ovaj fenomen povezan sa nekoliko drugih osobina koje se vide kod životinja i ljudi.

Na primer, verovatnije je da će se ženke skupiti zajedno radi topline, dok mužjaci održavaju veću udaljenost i izbegavaju kontakt jedni s drugima.

Kod vrsta ptica selica, mužjaci zimu provode u hladnijim područjima od ženki. A ženke slepih miševa imaju tendenciju da se skupe zajedno u nekom udobnom ćošku dok mužjaci više vole da se „šire“ i da tako zauzmu veći prostor.

Među mnogim sisarima, čak i kod vrsta koje celog života žive u parovima ili u mešovitim grupama, mužjaci više vole hlad, dok ženke više vole sunčevu svetlost, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija, objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography, dodaje da razdvajanje između muškaraca i ženki smanjuje konkurenciju oko resursa u okruženju i drži podalje muškarce koji mogu da budu agresivni i da ugroze bebe.

Share post