Cliche logo

Najskuplja alkoholna pića na svetu – Top 10 od čije cene će ti se zavrteti u glavi!

Dragi momci, znamo koliko volite da uživate u čaši dobrog alkoholnog pića. Zaista, danas imate na raspolaganju toliko različitih opcija žestine – da nekad prosto ne znate za šta da se odlučite.

Ne znamo u čemu je tačno fora, ali verovatno u ultra luksuznim i skupocenim bocama – ali izgleda da su neka alkoholna pića mnogo, mnogo skuplja od uobičajenih. Možda bi vrsni znalci alkohola mogli da naprave tu razliku u nijansama i opravdaju ovako astronomske cene.

Pred tobom je lista od 10 najskupljih alkoholnih pića na svetu.

D’Amalfi Limoncello Supreme (limončelo, cena: 44 miliona dolara)

Ubedljivo najskuplje piće na svetu. Postoje samo dve poznate boce D’Amalfi Limoncello Supreme-a. Naručio ga je anonimni italijanski klijent koji je kupio flašu, ostavljajući samo još jednu na prodaju.

Proizveden od italijanske kompanije Antica Distilleria Russo, liker sa ukusom limuna nije jedina stvar koja ovu ponudu čini vrednom ovako astronomske cene. Kao i kod mnogih od ovih proizvoda, cena je uglavnom zbog boce koja sadrži tri dijamanta od 13 karata na vratu i retki dijamant od 18,5 karata na prednjoj strani.

Isabella’s Islay (škotski viski, cena: 6,2 miliona dolara)

Flaša Isabella’s Islay je najskuplji i najređi viski koji ima novčanu vrednost. Vrednost 30-godišnjeg single malt Scotch-a je vezana za njegov dekanter, koji sadrži 8.500 dijamanata, 300 rubina i izvrsno belo zlato. Sinonim za čist luksuz i hedonizam je upravo ovo alkoholno piće.

Billionaire Vodka (cena: 3,7 miliona dolara)

Billionaire Vodka odiše elegancijom i poželjnošću, što je čini najekskluzivnijom votkom na svetu. Upakovana u bocu koja je spektakularno ukrašena sa preko 3.000 dijamanata, sam luksuz od alkohola je napravljen od mešavine pšenice i raži, koja se destiluje kroz jedinstveni proces koji uključuje filtriranje leda. Savršen spoj umešnosti i ekstravagancije.

Tequila Ley .925 Pasión Azteca (cena: 3,5 miliona dolara)

Definitivno najskuplja tekila na svetu! Tequila Lei .925 Pasion Azteca Ultra Premium Anejo je redefinisala granice umešnosti, poželjnosti i luksuza. Postavljeni su novi standardi za ono što fina tekila zaista može biti. Luksuzno alkoholno piće nam dolazi u boci „Lei del Diamante“ napravljenoj od čiste platine i ukrašenoj sjajnim nizom od 4.100 belih dijamanata (neverovatnih ukupno 328,59 karata). Impoznatno, zar ne?

The Macallan Valerio Adami 1926 60 Year Old (škotski viski, cena: 2,7 miliona dolara)

18. novembra 1923. flaša The Macallan Valerio Adami 60 Year Old oborila je aukcijski rekord za jednu bocu vina ili žestokog pića kada je prodata za 2.714.250 dolara u Sotheby’s Londonu.

Fine and Rare, ovaj viski je destilovan 1926. godine, a samo 40 boca je pušteno u prodaju 1986. godine nakon šest decenija sazrevanja u bačvama začinjenim šerijem. Nekih 10-ak boca dobilo je etikete koje je dizajnirao britanski pop umetnik Ser Piter Blejk, dok je još 12 bilo ukrašeno etiketama koje je napravio poznati italijanski umetnik Valerio Adami. Od ove poslednje serije, jedan je uništen u zemljotresu u Japanu 2011. godine, što je jedan od najskupljih viskija na planeti učinilo još većom retkošću.

Craft Irish Whiskey Co.’s The Emerald Isle Collection (irski viski, cena: 2 miliona dolara)

Dugo očekivana ‘’The Emerald Isle Collection’’ od The Craft Irish Whiskey Co. iz Dablina, u partnerstvu sa Fabergeom – definitivno predstavlja najstariji i najređi trostruko destilovani irski single malt na svetu. Svaki od sedam setova, uzpakovanih u prelepu kutiju od tamnog oraha, sadrži flašu ultra retkog, pojedinačnog bačva, 30-godišnjeg, trostruko destilovanog irskog viskija sa jednim sladom. Tu su i dve ekskluzivne kreacije iz Fabergea: Faberge keltsko jaje i sat 1/1 Faberge po meri.

Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande (konjak, cena: 2 miliona dolara)

Luksuzno izdanje konjaka, koje nosi ime francuskog kralja Henrija IV, može da se pohvali vekom postojanja i dolazi u boci od 24-karatnog zlata i srebra, koja je dodatno dekorisana sa preko 6.000 dijamanata. Da, dobro si pročitao! Poznati zlatar Hose Davalos ponosno stoji iza ovog umetničkog remek-dela.

The Macallan The Intrepid (škotski viski, cena: 1,38 miliona dolara)

Famozna 311-litarska boca Macallan single-malt Scotch-a, prodata je za 1,38 miliona dolara na aukciji uživo u Edinburgu 2022. godine. Najveća flaša na svetu čuvala je viski iz dve sestrinske bačve koje su odležale 32 godine u Macallan’s Speyside destileriji.

Russo-Baltique Vodka (cena: 1,3 miliona dolara)

Kao što i sam naziv kaže, ova votka nam dolazi od ruskog proizvođača automobila. Kompanija je imala nameru da ‘’privoli’’ ruske kraljevske porodice i tajkune širom sveta ovim luksuznim napitkom. Specijalna vrsta votke je napravljena od najfinije pšenice i kristalno čiste arteške vode, trostruko filtrirana i zatim čuvana tri godine u buradima konjaka – što joj daje glatki, suptilni ukus. Da stvar bude potpuno umetnička i apsolutno limited edition – boca je napravljena od zlata i srebra, a ima čak i čep optočen dijamantima.

Diva Premium Vodka (cena: milion dolara)

Ako tražiš votku koja nije samo luksuzna već i ekološki prihvatljiva, Diva Premium vodka je pravi dragulj – a cena je prava ‘’sitnica’’, svega milion dolara. Destilisana više puta za izuzetno oštar i gladak ukus, ova škotska votka je upakovana u spektakl raskoši. Da stvar bude još luksuznija, boca je dekorisana čuvenim Swarovski kristalima.

Share post