Cliche logo

Najpovoljnije prolećne destinacije – Top 10 gradova koje ćeš želeti da posetiš!

Dolaze nam topliji prolećni dani i u glavi nam je samo jedno – gde da otputujem? Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja odmora. Pronalaženje povoljnih destinacija za putovanje nije uvek lako, ali je izvodljivo. Sva te odmarališta, avionske karte i obroci o kojima treb arazmišljati dok si van svoje kuće menjaju život i sabiraju se prilično brzo — tako da na kraju dana, zaista želimo da damo prioritet mestima gde naš novčanik neće biti u velikom izdatku. 

Malo smo kopali da bismo pronašli najpovoljnije prolećne destinacije i evo šta ti predlažemo.

Budimpešta

Tako blizu i tako lep grad, a kada se uporedi sa ostalim evropskim metropolama – Budimpešta je izuzetno povoljniji grad. Pre svega, povoljna privreda Mađarske je odlična vest za sve koji planiraju putovanje u Budimpeštu. Ovde te čeka sve više restorana sa Michelinovim zvezdicama i luksuznih banja. Grad je proslavio svoju 150. godišnjicu u novembru 2023., što znači da ima još više razloga za posetu tokom ovog proleća, uključujući novootvoreni Lančani most i potpuno novu Kuću muzike u Mađarskoj. 

Ohrid

Možda je to zato što primorske zemlje dobijaju svu pažnju, ali Severna Makedonija ostaje jedna od nepravedno najpotcenjenijih (i stoga pristupačnih) zemalja u Evropi. Nacija bez izlaza na more ipak ima šta da ponudi za ne tako puno novca – posebno ako se uputite u šarmantni grad Ohrid. Ima kaldrmisane ulice i neobične crkve koje se mogu očekivati od evropskog grada, uz dodatnu prednost što se nalazi na obali neverovatno prelepog i biodiverzitetnog Ohridskog jezera.

Dubrovnik

Zamisli svoje proleće ovako: ogromni kameni zidovi čuvaju more koje zapljuskuje obale, dok večeraš u sigurnosti svoje barokne palate. Ovoj fantaziji možeš da se približiš ako posetiš Dubrovnik ovog proleća. Uvršten na UNESCO-ov popis svetske baštine od 1979. godine, Dubrovnik je okružen prekrasnim srednjovekovnim bedemima koji su sačuvani u svom izvornom obliku i jedna su od glavnih gradskih atrakcija.

Često nazivan biserom Jadrana, ovaj mali grad na dalmatinskoj obali ima sve. Putnici iz celog sveta hrle ovde da iskuse bogatu istoriju sačuvanu u spomenicima i zgradama, da probaju fantastičnu lokalnu kuhinju, da naprave nekoliko zabavnih izleta i uživaju u toplim vodama koje se razlivaju po šljunkovitim plažama. 

Istanbul

Istanbul iznenađuje posetioce svojim brzim tempom, drevnom istorijom i modernom kulturom.

Premošćujući Istok i Zapad, Evropu i Aziju – Istanbul poseduje bogato komplikovano nasleđe koje ceo svet želi da vidi. Nekada prestonica Otomanskog i Vizantijskog carstva, prestižna istorija ovog grada ostavila nam je mnoge spomenike koje treba da posetimo. Ovaj grad integriše svoju prošlost i sadašnjost kako bi stvorio jedinstvenu mešavinu arhitekture. Tu je stakleni neboder pored vizantijske crkve ili šareni bazar u senci tržnog centra. Prirodni pejzaž Istanbula  je takođe impresivan. Bosfor, uski moreuz, preseca grad na dva dela i povezuje Mramorno more na jugu sa Crnim morem na severu. 

Iako Istanbul izdaleka izgleda spokojno, unutrašnja atmosfera je uzbuđujuće haotična. Otkrij užurbane ulice i bazarske tezge koje karakterišu ovaj grad stotinama godina. Ne propusti priliku da pomirišeš i okusiš izrazito turske poslastice sa ulica.

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana pruža šarmantne ulice, istorijsku arhitekturu i živopisne zelene površine – za manju cebu od drugih evropskih metropola. Proleće i jesen u ovom slovenačkom gradu donose jeftinije hotelske cene, a atrakcije kao što su Zmajev most i Prešernov trg su besplatni za posetu tokom cele godine. Ako želiš da vidiš druge popularne znamenitosti poput Ljubljanskog dvorca i Kuće iluzija, planiraj da kupiš Ljubljansku karticu. 

Amsterdam, Holandija

Proleće je jedno od najboljih perioda za posetu Amsterdamu iz mnogo razloga, među kojima je i spektakularno cvetanje legendarnih holandskih lala. Neophodna je poseta obližnjim cvetnim baštama Keukenhof – do kojih se može doći brodom, autobusom ili vozo. Ove prelepe bašte su otvorene samo od marta do maja – gde ćete naići na blistav niz lala i drugih predstavnika lukovičastog cveća. April je drugi najsušniji mesec (posle februara), savršen za uživanje u obilasku kanala, kafića na otvorenom, vožnji biciklom i festivalu Kraljevskog dana na kraju meseca. U međuvremenu, maj donosi toplije temperature, kao i festivalsku sezonu za muzičke, filmske i kulinarske događaje. 

Valensija, Španija

Valensija je prijatna za oči koliko i za novčanik. Zelene nijanse koje se nalaze u Jardi del Turia u kontrastu su sa svetlucavim zlatnim peskom i svetlucavim talasima koji pljuskaju o njegove plaže. Oni koji tvrde da ovom španskom primorskom gradu nedostaje osećaj šarma – možda ipak nikada nisu šetali ispod stabala citrusa dok ispuštaju cvetove na kaldrmisane ulice ili slušali zujanje valensijskog dijalekta usred štandova sa proizvodima na Mercado Centralu. Iako se skriva u senci većih gradova, Valensija nudi mešavinu istorije Madrida i savremene atmosfere Barselone za nešto povoljniju cenu.

Sorento, Italija

Proleće je sjajno vreme i za posetu prelepoj Italiji, pre nego što stignu gužve i vrućina leta – kada su cene hotela više nego u proleće. Iako postoji mnogo sjajnih opcija širom zemlje, Sorento bi trebalo da bude na vrhu tvoje liste, gde možeš uživati u spektakularnoj obali prošaranoj cvetnim baštama. Prošetaj šarmantnim ulicama, pijuckaj čuveni regionalni limončelo i uživaj u lokalnim morskim plodovima. Proleće je takođe sezona za artičoke i špargle u Italiji, pa ne propusti one na meniju. Sorento je takođe odlična polazna tačka za istraživanje obližnjeg Kaprija, Pompeja i obale Amalfija.

Atina, Grčka

April je odličan mesec za istraživanje Grčke ako si ljubitelj istorije. Možeš da izbegneš nesnosnu letnju gužvu i jače cene tako što ćeš baš na proleće obići mnoga od najpoznatijih istorijskih mesta u zemlji. Tako da možeš da iskoristiš sjajnu priliku da vidiš Akropolj, Materu, Mikene, Panatenejski stadion i palatu Knosos. 

Iako nije idealno za kupanje na plaži, u aprilu se temperatura u Grčkoj definitivno povećava sa sunčanim danima. Idealno je vreme za istraživanje unutrašnjosti i opuštanje na plaži, iako je voda još uvek previše hladna za kupanje. 

Prag, Češka

Prag je nekada bio skriveni dragulj, u senci svojih poznatijih suseda sa zapada. Ali grad nije mogao predugo da čuva svoje lepote u tajnosti – sada je utočište za putnike koji traže iskustva koja izazivaju strahopoštovanje po pristupačnim cenama! Prosperitetan i užurban grad, Prag na proleće privlači više turista nego ikada.

Njegov magičan centar grada pokriva i mračno nasleđe i otpornu prošlost. Podsetimo, otprilike 870. godine, Prag je izdržao brojna svrgavanja, invazije, požare i poplave – a upravo je ta reputacija opstanka i istrajnosti ono što je češku prestonicu učinilo tako fascinantnom. Danas njegove crkve, uske ulice, zastrašujući zamak na vrhu brda i mostovi sa statuama stvaraju scenu urbane bajke. Čak i najumorniji putnik bi imao problema da odoli čarima ovog grada.

Ovde možeš da obiđeš vrhunske atrakcije – uključujući čuveni Karlov most i istorijski Praški zamak – gde je besplatan ulaz, a mnogi hoteli nude sobe za mnogo manje novca od drugih evropskih gradova.

Share post