Cliche logo

Najpopularnija imena za devojčice i dečake ove godine

Biranje imena za svoju bebu nekada može da predstavlja pravi izvor stresa. Ovo je jedna od najvažnijih odluka roditelja i svakako jedna od odluka koja će vaše dete pratiti do kraja života. Novopečeni roditelji vrlo često biraju imena koja se već nalaze u porodici a ukoliko želite da vam malo olakšamo potragu pogledajte koja imena su se izdvojila kao najpopularnija imena za dečake i devojčice u 2022.godini.

Najpopularnija imena za devojčice u dečake ove godine

Sofija

Sofija je žensko ime koje već godinama unazad drži prvo mesto. Ovo ime vodi poreklo iz Grčke i označava drevnu mudrost ili ljubav prema mudrosti.

Mila

Mila vodi poreklo od staroslovenske reči mila ili umilna. Mila se nalazi u varijacijama drugih imena poput Miomira, Milisava, Radmila, Milivoje, Milisav i uvek je označavalo milost ili dragost.

Dunja

Dunja drži visoko drugo mesto kad je reč o imenima koja se daju ženskoj deci. Neki smatraju da poreklo imena Dunja vodi iz Stare Grčke dok drugi smatraju da vodi poreklo iz Arabije. Svakako se ime Dunja kod nas vezuje za plodnost i slatkoću

Sara

Sara ima hebrejsko poreklo i označava aristokratiju. U arapskom svetu Sara se poistovećuje sa srećom i veseljem. U proteklih pet godina, Sara je jedno od popularnijih imena u Srbiji.

Ana

Ana je jedno od popularnijih imena u celom hrišćanskom svetu. Potiče od hebrejsog hannah i označava zahvalnost.

Luka

Ime Luka je grčkkog porekla i označava svetlost. Luka je daleko najpopularnije ime u Srbiji i već godinama unazad drži prvo mesto. Luka je ime koje je takođe popularno i širom Evrope.

Lazar

Lazar je aramejsko ime i znači Božija pomoć. Kod nas, Lazar je veoma popularno ime koje se daje dečacima i poistovećuje se sa kultom cara Lazara Hrebeljanovića.

Vuk

Vuk je staroslovensko ime koje se davalo dečacima u cilju magijske zaštite. Ovo ime je takođe, godinama popularno i njegova popularnost se ne smanjuje.

Stefan

Stefan je ime grčkog porekla i simbol je za krunu ili kralja. Ovo ime je popularno duž čitavog sveta. U Srbiji se ime povezuje sa kraljeskom dinstijom Nemanjić i svim njenim kraljevima koji su u svojim imenima imali i ime Stefan.

Maksim

Maksimus ili Maksim kod nas je ime latinskog porekla i znači veliki, najveći. Ovo je ime koje je bilo jako popularno u prošlosti a danas je našlo svoj put nazad. Popularnost ovog imena godinama ne jenjava.

Nadamo se da smo uspeli da vam olakšamo sa listom najpopularnijih imena za devojčice i dečake u 2022.godini. Ne zaboravite, koje god ime da odaberete nećete pogrešiti. Ime koje date vašem detetu biće značajno obeležje koje će ga pratiti kroz  život.

Share post