Cliche logo

Najbolji psiholoski trileri: top 10 trilera koje moraš da pogledaš

Zamršeni zapleti, neverovatni obrti i moralno dvosmisleni likovi – psihološki trileri su mnogima omiljeni. Ukoliko želiš predlog za dobar film koji podstiče na razmišljanje sa svojim stručno osmišljenim napetostima, zaokretima i svim nijansama ljudske psihe – onda je ovaj tekst za tebe.

Psihološki trileri su namenjeni onima koji vole da ‘’uključe mozak’’ dok gledaju film. Sjajan način da otkrijemo dubine ljudskog uma. Fokusiraju se na psihološke aspekte napetosti i izazivaju našu emocionalnu inteligenciju. Obuzimaju naš um, često izazivajući u nama strah, paranoju, manipulaciju i napetost. 

Dobri psihološki trileri imaju neverovatnu sposobnost da se uvuku ‘’pod kožu’’ ogromnom broju gledalaca i ostave trajni utisak na njih. 

Od klasika kao što su ‘’Psiho’’ i ‘’Kad jaganjci utihnu’’ do novijih sjajnih ostvarenja poput ‘’Crnog labuda’’ i ‘’Parazita’’, predstavljamo ti najbolje psihološke trilere koje definitivno treba da odgledaš – ukoliko već nisi. 

Se7en (Sedam)

Ono što ‘’Sedam’’ čini jednim od najcjenjenijih psiholoških trilera 21. veka je briljantna izvedba razotkrivanja najmračnijih uglova ljudske psihe, istraživanja prirode zla i složenih motiva iza gnusnih zločina. 

Legendarni kriminalistički triler iz 1995. godine označio je odlučujući proboj ovog žanra. Prati dva detektiva, iskusnog detektiva Somerseta (Morgan Frimen) i detektiva početnika Milsa (Bred Pit), dok istražuju seriju jezivih ubistava zasnovanih na sedam smrtnih grehova. Nepoznati ubica pomno planira i izvršava svoje zločine, čineći da ova dva detektiva probijaju svoje psihološke i moralne granice.

Izvrsna režija Dejvida Finčera stvara atmosferu koja proganja, uvlačeći gledaoce u surov i uznemirujući svet naracije. Šokantni preokreti i duboka ispitivanja morala će definitivno držati tvoju pažnju.

The Machinist (Nestajanje)

Jedan od nepravedno potcenjenih trilera iz 2004., The Machinist je poznat po tome što je Kristijana Bejla prikazao u njegovom najboljem izdanju. Čitav film je obojen napetom misterijom koja nam drži pažnju. Prati Trevora Raznika (Bejl), radnika za mašinom koji pati od teške nesanice kojoj ne znamo uzrok. Njegov život biva prekinut kada počne da sumnja da ga uhodi misteriozni saradnik po imenu Ivan (Džon Šarijan) koga samo on primećuje, a drugi ne.

Bejlova fizička posvećenost njegovim ulogama možda nikada nije bila prikazana sa tako snažnim efektom nego u filmu ‘’The Machinist’’, gde je glumac izgubio veliki broj kilograma. Njegova neverovatna fizička transformacija je bila toliko ekstremna da je gledaoce ostavila u šoku. 

Black Swan (Crni labud)

Zanimljiv i uvrnut psihološki triler baziran na briljantnoj priči o opasnostima opsesije. Crni labud je film iz 2010. godine koji prikazuje reditelja Darena Aronofskog u njegovom najboljem izdanju. Prati Ninu (Natali Portman), paranoičnu i talentovanu balerinu koja je neverovatni perfekcionista. Ona dobija priliku da vodi produkciju „Labudovog jezera“ na svojoj akademiji. Međutim, kako se Nina našla u konkurenciji za ulogu sa Lili (Mila Kunis), ona počinje da gubi poimanje stvarnosti.

Crni labud istražuje najdublje i najočajnije praznine ljudskog uma koristeći nadrealističke slike i halucinacije da izazove zastrašujući osećaj šoka kod gledalaca. Smatra se jednim od najboljih psiholoških trilera ikada napravljenih i doneo je Natali Portman Oskara za najbolju glumicu upravo u ovom ostvarenju.

Zodiac (Zodijak)

Film je prvenstveno fokusiran na Roberta Grejsmita (Jake Gyllenhaal), crtača za San Francisco Chronicle koji postaje opsednut slučajem i pokreće sopstvenu istragu o tome ko bi mogao biti serijski ubica. U trajanju od nepuna 3 sata, ovaj film nudi besprekornu simfoniju nemilosrdne neizvesnosti koja izaziva anksioznost i koja se razvija u grandioznim razmerama.

Možda najpotcenjeniji film cenjenog reditelja Dejvida Finčera, Zodijak je zadivljujući primer filma obojenog strahom i neizvesnošću od zločina i misterije. Pronicljiv i nijansiran, neosporno epski prikaz ubilačkog pohoda ubice Zodijaka i vladavine terora koju je doneo u San Francisko tokom 1970-ih.

Vertigo (Vrtoglavica)

Iako mnogi kažu da je to daleko od Hičkokovog najvećeg trilera, malo ko bi mogao poreći da je Vertigo sjajan i bezvremenski primer kontrole, kreativnosti i sulude napetosti koji drže pažnju.

Ikonični triler iz daleke 1958., Vrtoglavica je jedan od najpoznatijih filmskih naslova svih vremena upravo iz ‘radionice’’ briljantnog Alfreda Hičkoka. Džimi Stjuart glumi Džona Fergusona, bivšeg detektiva koga muči iscrpljujući strah od visine. Njega unajmljuje stari prijatelj da prati njegovu ženu koja se čudno ponaša. Međutim, kada žena izvrši samoubistvo, Džon počinje da razvija akutnu opsesiju njome.

Film dovodi do neprijatne napetosti u komplikovanoj prirodi dinamike karaktera, postajući gorka meditacija o gubitku i želji.

Parasite (Parazit)

Briljantno zamišljen i potpuno originalan, film Parazit iz 2019. godine predstavlja vrhunac izuzetne karijere Bong Joon-hoa u južnokorejskoj kinematografiji. Sa uzbuđenjima koja zaustavljaju srce i društveno snažnom pričom, Parazit je takođe prožet izvesnom primesom satirične komedije. Savršen psihološki triler i suštinsko iskustvo gledanja za sve ljubitelje filmova.

Moderno remek-delo koje je već postalo klasik kao jedan od najvećih filmova 21. veka do sada i prvi film na stranom jeziku (koji nije američki) koji je osvojio Oskara za najbolji film. Fokusira se na porodicu Kim koja iz nevolje vreba priliku kada sin počne da radi kao tutor za bogatu porodicu Park. Ubrzo su se svi Kimovi infiltrirali u domaćinstvo Park kao radnici, ali njihovo uživanje u luksuznom domaćinstvu ubrzo dobija neočekivani obrt.

The Silence of the Lambs (Kad jaganjci utihnu)

Mnogi smatraju da je The Silence of the Lambs jedan od najvećih filmova svih vremena, bez obzira na žanr. Naime, ima izuzetnu čast da bude jedan od retkih horor filmova koji je osvojio prestižnu nagradu Oskar za najbolji film.

U klasičnom psihološkom horor filmu Džonatana Demea, zasnovanom na popularnoj knjizi Tomasa Harisa, sjajna Džodi Foster nam dolazi kao FBI pripravnica Klaris Starling. Dok serijski ubica, Bufalo Bil, otima žene i skida im kožu – Starlingova traži pomoć Hanibala Lektora (Entoni Hopkins) koji je kanibalistički serijski ubica u zatvoru. The Silence of the Lambs je jedan od tri filma u istoriji koji su osvojili “Big Five” kada je u pitanju Oskar: najbolji film, najbolji glumac, najbolja glumica, najbolji (prilagođeni) scenario, najbolja režija.

Psycho (Psiho)

Psiho je nesumnjivo jedan od najboljih psiholoških triler filmova svih vremena zbog svog revolucionarnog uticaja, izvrsne napetosti i vizionarske režije Alfreda Hičkoka. Film je ostao upamćen po kultnoj sceni tuširanja koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji kinematografije. Šest decenija kasnije, Psiho se izdvaja i predstavlja bezvremensko remek-delo, koje i dalje privlači i oduševljava publiku svojom neizvesnošću i razotkrivanjem misterije.

Čuveni klasik Alfreda Hičkoka nam donosi radnju koja se vrti oko Merion Krejn (Dženet Li), mlade žene koja proneveri novac i traži utočište u motelu Bejts, u vlasništvu neobičnog Normana Bejtsa (Entoni Perkins). Međutim, ona postaje žrtva užasnog ubistva, izazivajući niz šokantnih otkrića i obrta. Dok Merionina sestra Lila (Vera Majls) i odlučan istražitelj istražuju ovu misteriju, film nas uvodi u teme opsesije, dualnosti i dubine ljudske izopačenosti.

Frailty

Nepravedno potcenjeni triler Bila Pakstona u njegovom rediteljskom debiju, Frailty je zastrašujuća kriminalna drama protkana misterioznom intrigom. Prepun preokreta i izveden sa ubedljivom težinom, ovaj film je sjajan psihološki triler koji postavlja zanimljiva pitanja o prirodi vere, morala i zamagljenim granicama između dobra i zla. Iako može izgledati kao zastrašujući opskurni film, ostavlja trajan uticaj na gledaoce zahvaljujući svojim izvrsnim izvedbama, atmosferskom intenzitetu i šokantnom završetku.

Radnja se vrti oko Fentona Meiksa (Metju Mekonahi), mladića koji agentu FBI otkriva da je njegov nedavno preminuli brat bio aktivni serijski ubica poznat kao ubica „Božja ruka“. Dok putuje sa agentom do mesta gde sumnja da su žrtve sahranjene, Fenton baca svetlo na njegovo i bratovo detinjstvo koji su živeli sa ocem koji je tvrdio da je ubica demona.

Mulholland Drive (Bulevar zločina)

Mulholland Drive je slavan po svojoj zbunjujućoj, ali očaravajućoj priči, opsedajućem raspoloženju i jedinstvenoj rediteljskoj viziji Dejvida Linča. Zagonetno remek-delo koje prati ambicioznu glumicu Beti Elms (Naomi Vots) dok stiže u Los Anđeles i sprijatelji se sa ženom koja boluje od amnezije po imenu Rita (Laura Haring). Zajedno kreću na putovanje kako bi otkrili Ritin pravi identitet, vodeći ih kroz mračnu mrežu misterioznih događaja i čudnih susreta. Dok se granice između snova, stvarnosti i fantazije zamagljuju, film istražuje složenost identiteta, želje i uznemirujuće podzemlje Holivuda.

Share post