Cliche logo

Najbolji dokumentarci na Netflixu – Top 8 koje moraš da pogledaš!

Koristeći isečke iz stvarnog života, veliki dokumentarni filmovi koriste slike univerzalnog, realnog postojanja kako bi preneli nešto izuzetno lično. Volimo da ih gledamo i da se (možda) poistovećujemo sa pričama poznatih ličnosti.

Netflix zaista ima obilje sjajnih dokumentaraca koji pokrivaju različite teme, koje definitivno treba poslušati i pogledati. 

Sledi lista od 8 najboljih dokumentarnih filmova koje trenutno možeš da gledaš na Netflixu.

The Deepest Breath

Zanimljiva tema, spektakularni snimci okeanskih dubina i priča o tragediji iz stvarnog života. Kao i svaki dobar sportski dokumentarac, The Deepest Breath prikazuje strast i veštinu koji su potrebni za pobedu u zahtevnoj areni kakva je dubina okeana.

Sjajan dokumentarni film koji prikazuje opasnosti i slavu jednog od najsmrtonosnijih ekstremnih sportova u vodi: slobodno ronjenje. Rediteljka Laura McGann istražuje neophodnu obuku i neobjašnjivu snagu potrebnu za takmičenje u vodenim sportovima, fokusirajući se na italijansku takmičarku po imenu Alessia Zecchini. Film sadrži arhivske snimke žene koja namerava da stekne titulu žene koja je ostvarila najdublje ronjenje, kao i intervjue sa stručnjakom za bezbednost ronioca Stivenom Kinanom.

Becoming

Sa Mišel Obama koja sama pripoveda ovu ličnu i uzbudljivu priču, ‘’Becoming’’ je retko i intimno zavirivanje iza zavese. Inspirisan istoimenim memoarima Mišel Obame iz 2018. Godine, ovaj inspirativni dokumentarac rediteljke Nadie Halgren je dobio široku pohvalu kritičara i publike. Definitivno jedan od najboljih dokumentarnih filmova koje je Netflix ikada proizveo.

Hronika turneje knjige bivše prve dame za njenu moćnu autobiografiju, Becoming, nominovana za Emi, donosi obične ljude koje gledamo izbliza. Zajedno sa studentima i liderima zajednice, Becoming takođe sadrži trenutke i intervjue sa porodicom Obama, uključujući bivšeg predsednika Baraka Obamu, zajedno sa poznatim ličnostima i medijskim ličnostima poput Konana O’Brajena, Opre Vinfri i Gejl King.

Sly

Ukoliko si obožavatelj Staloneovih klasičnih filmova kao što su Roki, Rambo ili Get Carter, kao i njegovih novijih projekata kao što su Creed, Tulsa King i The Suicide Squad – ovaj dokumentarac je za tebe.

Sly je noviji dokumentarni film o filmskoj legendi Silvesteru Staloneu i njegovoj karijeri koja broji sada već 50 godina. U režiji Toma Zimija, ovaj dokumentarni film istražuje put od Staloneovih početaka u Njujorku do toga da je postao holivudska akciona ikona. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2023. godine i dobio je odlične kritike stručnjaka. Ono što privlači neverovatnu pažnju, jeste neverovatan broj pojavljivanja slavnih ličnosti, od Arnolda Švarcenegera do Oskarom nagrađenog reditelja Kventina Tarantina i mnogih drugih zvezda. 

Take Care of Maya

Dokumentarac koji nije za one sa slabim srcem, ali bolna priča iz stvarnog života zaista treba da se čuje i vidi. Film ‘’Take Care of Maya’’ dokumentuje mučna iskustva porodice Kovalski iz njihove perspektive dok pričaju o trenutku koji će zauvek promeniti njihove živote. To je istraživanje birokratske i medicinske noćne more – što je na kraju dovelo do toga da jedan od Majinih roditelja izvrši samoubistvo. 

U režiji Henrija Ruzvelta, nesvakidašnji dokumentraca čiji naziv „Pobrini se za Maju“ opisuje veoma potresnu i istinitu priču o 10-godišnjoj Maji Kovalski, kojoj je dijagnostikovana retka bolest i kojoj je za ublažavanje bola prepisan ketamin. Lečenje deluje neko vreme, ali kada se njeni simptomi ponovo pojave – njeni novi lekari u dečijoj bolnici Džons Hopkins primoravaju je da ode u državni pritvor – sumnjajući da je njeni roditelji zlostavljaju. Ovo pokreće dublju istragu o medicinskom sistemu koji i otkriva mnogo veće ‘’pukotine’’ u američkoj organizaciji za zaštitu dece.

Pamela: A Love Story 

Sirovo istraživanje čuvene glumice Pamele Anderson, ispričano njenim sopstvenim rečima. Uz pomoć reditelja Rajana Vajta, ‘’Pamela: Ljubavna priča’’ jasno otkriva surovu stvarnost slave, traume koje menjaju život i tabloidnih skandala. 

Manekenka rođena u Kanadi je preuzela stvari u svoje ruke, odlučivši da gledaocima pruži nefiltrirani uvid u svoj realan život. ‘’Pamela: Ljubavna priča’’ postavlja pitanje šta znači biti „seksualni simbol“ i otkriva kako život zaista izgleda kada konačno pređete iz tog statusa.

Ovaj dokumentarac obiluje ličnim dnevnicima, kućnim video snimcima i satima ranije neobjavljenih snimaka, kao i intervjuima sa Gregorijem Batlerom i Robom Boumanom. Andersonova prepričava svoj put od svojih početaka kao modela za Playboy do legendarne uloge u seriji Baywatch – pa sve do njenog turbulentnog braka sa bubnjarom Motlei Crue-a Tomijem Lijem.

Saint of Second Chances

Sportski dokumentarac koji istražuje pomalo čudan i divlji odnos između oca i sina u središtu priče. Priča o iskupljenju slična sportskim filmovima u svetu fikcije. Razigran narativ doprinosi privlačnosti ovog filma – koji je dobio priznanje kritike. Pogled na rascep između članova porodice i ulogu koju mediji mogu odigrati u takvim slučajevima, ‘’Svetac drugih šansi’’ ima skoro univerzalnu važnost za živote gledalaca i može uticati na to kako svi gledamo na svoje voljene.

U režiji Džefa Malmberga i dobitnika Oskara Morgana Nevila, ‘’Saint of Second Chances’’ je sportski dokumentarni film koji prikazuje jednu od najpoznatijih porodica u profesionalnom bejzbolu: porodicu Veeck. Patrijarh Bil Veeck je poznato lice za ljubitelje sporta, budući da je (u različitim periodima) bio vlasnik Klivlend Indijansa, Sent Luis Braunsa i Čikago Vajt Soksa. Bill Veeck je proveo godine gradeći nasleđe u sportu, ali ovaj dokumentarac je priča o njegovom sinu, Majku Viku, koji je bio primoran da ode iz sporta koji je voleo nakon što je izazvao propast karijere svog oca.

Wham!

Dokumentarac pod nazivom ‘’WHAM!’’ je nostalgični duboki pogled koji će vam uzdrmati sve najveće hitove legendarnog pop dua u mozgu – dok će vam istovremeno zahvatiti srce pričom o njihovom istorijskom usponu do slave. Nikada ranije viđeni arhivski snimci i intervjui nam dočaravaju priču koja je pobrala pozitivne kritike stručnjaka i fanova.

Od reditelja Krisa Smita, ovaj dokumentarni film istražuje rane živote čuvenog pop dua Džordža Majkla i Endrua Ridžlija – prijatelja iz detinjstva koji su promenili muzičku scenu 80-ih pre nego što su odsvirali svoj poslednji koncert na stadionu Vembli. Bend je nažalost bio kratkog veka, ali njihovo nasleđe je ostalo do današnjeg dana. Počev od njihovog kultnog stila i jedinstvenog zvuka do konačnog ‘’izleta’’ Džordža Majkla koji je preoblikovao njegovu celu karijeru.

Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me

Uprkos tome što je dobio uglavnom negativne kritike, ovaj dokumentarac predstavlja tužnu priču koja baca neprijatno svetlo na način na koji tabloidi i holivudska mašinerija tretiraju žene. Film je osuda senzacionalizma i voajerizma u medijima. Vredi pogledati ovaj film – samo da biste bili svedoci nevidljive strane slave.

U režiji Ursule Mekfarlejn, ‘’Ana Nikol Smit: Ne poznaješ me’’ je duboko zaranjanje u tragičnu priču o modelu bombe čiji život su mediji stalno secirali i objavljivali uprkos tome što nikada nisu razumeli ko je ona. Nikada ranije viđeni snimci i detaljno prepričavanje meteorskog uspona i pada Ane Nikol Smit. Njeno skromno odrastanje, kontroverzni brak i kultura slavnih – na kraju su doveli do njene smrti. 

Share post