Cliche logo

Najbolje torte našeg detinjstva – Markiza

Torta Markiza je jedna od omiljenih torti našeg detinjstva, tu nema sumnje. Verujemo da je tako i u tvojoj porodici od kada ste je prvi put probali. Neodoljiva i kremasta, smatraju je kraljicom svih poslastica!

Što se tiče pripreme same torte, možeš pronaći različite varijacije recepata. S tim u vezi, mi smo malo istraživali i prenosimo ti recept za ovu tortu za koji smo čuli da je provereno najbolji.

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 250g šećera u prahu
  • 250g putera
  • 200g crne čokolade za kuvanje
  • ekstrakt ruma (po ukusu)
  • 100 g samlevenog lešnika
  • mleko
  • 2 pakovanja piškota
  • 2 kesice šlaga

Priprema

Korak 1: Počinješ od jaja. Budući da za ovaj recept treba koristiti živa jaja, koja nisu termički obrađena – savetujemo ti da nabaviš sveža i proverena jaja. Najpre odvojiš žumanca od belanaca, a onda od belanaca umutiš ‘’sneg’’ koji ćeš staviti u frižider da se hladi.

Korak 2: Žumanca naravno nećeš bacati, već ćeš ih pomešati sa 250g šećera u prahu i dobro umutiti. Nakon toga dodaj puter u umućenu smesu sa žumancima, kao i prethodno otopljenu čokoladu za kuvanje. Zatim sipaj u ovako pripremljen fil mlevene lešnike i malo ruma po tvom ukusu (može oko 3 kašike).

Korak 3: Umuti smesu dobro i zatim joj dodaj sneg od umućenih belanaca iz frižidera. Koristeći miminalnu brzinu miksera umuti jedinstven fil.

Korak 4: Zatim pripremi veću okruglu staklenu činiju koju ćeš obložiti folijom. Zagrej mleko i potapaj piškote kako bi omekšale, te ih ređaj jednu po jednu po obodu prethodno pripremljene činije. Kada celu površinu činije prekriješ piškotama, samo izlij fil i fino poravnaj. Nakon toga zatvori činiju i stavi u frižider da se torta stegne. Sačekaj neka 2-3 sata pa izvadi tortu iz frižidera, prevrni je na manji poslužavnik i ukloni foliju.

Korak 5: I na kraju, zna se šta ide – šlag na tortu! Umuti dve kesice šlaga i premaži ili dekoriši tortu po svom ukusu.

Markiza torta svakako zahteva vreme za pravljenje, tako da ako nisi u stanju da se preznojiš – a pre toga da razmišljaš o svim sastojcima koje treba nabaviti – mi znamo gde prave najbolju Markizu u Beogradu. Ne moraš da se mučiš oko pripreme, a tvoja nepca neće ostati uskraćena za ovu nezaboravnu slatkoću – poseti Instagram profil male radionice domaćih poslastica Modla180c i naruči savršenu Markizu – baš onakvu kakve se sećamo iz detinjstva.

Share post