Cliche logo

Migrena pirsing: Mit ili istina?

Proteklih dana na Tiktoku se pojavio video koji je videlo više od milion ljudi gde jedna Amerikanka tvrdi da je pirsingom u uhu izlečila migrenu. U ovom viralnom videu ona tvrdi kako je pre pirsinga probala sve i da joj je samo ova metoda pomogla. Zvuči previše dobro? Zbog toga smo rešili da detaljno istražimo ovaj fenomen koji se kod nas proširio pod imenom Migrena pirsing.

Migrene pirsining, ili na engleskom, daith piercing je vrsta pirsinga uha koji prolazi kroz unutrašnju hrskacivu uha, a nedavno je stekao pažnju kao potencijalni lek za olakšanje migrena. Ovaj trend, uglavnom vođen postovima sa društvenih mreža, postavlja pitanje: Da li jednostavan pirsing uha može biti ključ za ublažavanje onesposobljavajućih efekata migrena?

Šta je migrena?

Migrena je stanje, koje karakterišu intenzivne, pulsirajuće glavobolje često praćene mučninom, povraćanjem i osetljivošću na svetlost i zvuk, pogađaju značajan deo populacije. Tradicionalni tretmani variraju od lekova do promena u načinu života, ali mnogi koji pate i dalje traže alternativne lekove jer mi ništa od navedenog ne pomaže.

Daith pirsing ušao je u diskusiju o migreni pre nekoliko godina, kada su neki pojedinci izvestili o značajnom olakšanju nakon ovog postupka. Ideja ovog pristupa zapravo se zasniva na principima akupunkture. U akupunkturi se stimulišu tačke pritiska na telu da bi se olakšao bol, a smatra se da područje probijeno iglom u Migrena pirsingu odgovara određenim organima. Teorija sugeriše da bi probijanje ove tačke moglo vršiti kontinuirani pritisak, potencijalno pružajući olakšanje od simptoma migrene.

Da li ova Migrena pirsing zaista pomaže?

Iako društvene mreže gore, naučna zajednica ostaje skeptična. Istraživanja o ovoj metodi lečenja migrena su oskudna i nedostaje konkretnih dokaza. Trenutne studije i medicinska mišljenja, uključujući one iz uglednih naučnih izvora naglašavaju da bi moralo da se sprovede pravo istraživanje pre nego što se Migrena pirsing preporuči kao održiva opcija za one koji pate od migrena.

Ono što doktori kažu jeste da psihološki faktor u ovom slučaju igra veliku ulogu i da je važno imati na umu placebo efekat, gde verovanje osobe u efikasnost tretmana može dovesti do primetnog poboljšanja simptoma.

Potencijalni rizici

Osim toga, kao i kod bilo kog pirsinga, postoje rizici. Infekcije, alergijske reakcije i potencijalna oštećenja hrskavice uha su faktori na koje bi trebalo obratiti pažnju, pa dobro razmisli ukoliko razmišljaš o ovome.

Naravno, postoji mogućnost da Migrena pirsing zaista pomaže nekim osobama, ali to i dalje ostaje nepotvrđena metoda. Kako se istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju razvijati, možda ćemo dobiti jasnije uvide u efikasnost Migrena pirsinga kao tretmana za migrene. Do tada, preostaje nam samo da nagađamo, a oni hrabriji, i da isprobaju.

Share post