Cliche logo

Mart, mesec Crvenog krsta

Mesec mart određen je kao mesec Crvenog krsta u znak sećanja na pojedince koji su svoje saosećanje sproveli u delo. Od 1800-ih, Društvo Crvenog krsta spašava živote i sastoji se od volontera koji nude pomoć drugima u kada je to potrebno. Crveni krst je humanitarna organizacija posvećena pomoći onima koji su pogođeni sukobima i prirodnim katastrofama, kao i svima kojima je potrebna. Sastoji se od volontera kojima je misija da daju prioritet potrebama drugih ispred svojih.

Henri Dunant je 1863. osnovao Međunarodni komitet Crvenog krsta (I.C.R.C.) u Ženevi, Švajcarskoj, kako bi se založio za bolji tretman povređenih trupa tokom rata. Prva Ženevska konvencija sazvana je u avgustu 1864. godine, kada su trupe svih strana morale da brinu o povređenim vojnicima. Sada već dobro poznati crveni krst na beloj pozadini usvojen je kao ujedinjeni simbol.

Po završetku Prvog svetskog rata 1919. godine, Međunarodni komitet Crvenog krsta je osnovao Ligu društava Crvenog krsta. Operacije Crvenog krsta su dramatično porasle tokom Drugog svetskog rata, pošto se organizacija neprestano borila da spase živote vojnika i civila na svim stranama bitke. Crveni krst pruža obuku drugim ljudima od ranih 1900-ih. Akciju za osnivanje Srpskog Crvenog krsta prvi je pokrenuo lekar, dr Vladan Đorđević.

Mesec Crvenog krsta obeležava sećanje na sve pojedince koji omogućavaju spasonosni rad  Crvenog krsta. Od 1943. godine, kada je predsednik Frenklin D. Ruzvelt proglasio mart za mesec Crvenog krsta, događaj je godišnja tradicija. Stoga, kako bi svako od nas doprineo što više, predlažemo ti da posetiš njihovu kancelariju koja ti je najbliža i informišeš se kako i na koji način možeš da se priključiš njihovim akcijama i učiniš dobro delo. 

Crveni krst Beograd je jedinstvena organizacija koju čine: Crveni krst Stari grad, Crveni krst Palilula, Crveni krst Savski venac, Crveni krst  Vračar, Crveni krst Zvezdara, Crveni krst Voždovac, Crveni krst Čukarica, Crveni krst Rakovica, Crveni krst Novi Beograd, Crveni krst Zemun, Crveni krst Obrenovac, Crveni krst Barajevo, Crveni krst Grocka, Crveni krst Sopot, Crveni krst Lazarevac, Crveni krst Mladenovac i Crveni krst Surčin.

Share post