Cliche logo

Kreme ili suplementi – Kako da nadoknadiš kolagen u koži na najbolji način?

Nema sumnje da je najglasnija reč koju ćeš čuti od stručnjaka za negu kože poslednjih godina bila kolagen. Bez obzira da li ga unosiš u organizam ili ga primenjuješ lokalno putem raznih preparata – ne može se poreći važnost očuvanja ili povećanja nivoa kolagena kao rešenja za postizanje mlađeg i lepšeg tena!

Zato te danas upoznajemo sa tim šta je zapravo kolagen i koje su najbolje metode za pomoć u izgradnji i zaštiti ovog prirodnog sredstva protiv starenja?

Šta je kolagen?

Kolagen je najčešći protein u tvom telu, budući da čini oko jedne trećine ukupnog sastava proteina u telu. Zamisli kolagen kao vezivni agens koji drži kožu, kosti, mišiće, tetive i ligamente zajedno. Na kraju krajeva, izraz „kolagen“ potiče od grčke reči za „lepak“.

Kolagen koji se nalazi u koži, mišićima i vezivnom tkivu je ključ za održavanje gipke, jedre i elastične kože. Smatraj da je kolagen jedan od najvažnijih sastojaka za zdravu i lepu kožu.

Nažalost, prirodna proizvodnja kolagena u našoj koži se smanjuje sa godinama. Dok stigneš do sredine 40-ih, nivo kolagena u tvom telu je već opao za oko 30%! Kao rezultat toga, počećeš da primećuješ one fine linije, bore i opuštenu kožu – sve znakove starenja. Na nivoe kolagena utiču i određeni faktori načina života kao što su loša ishrana i upotreba duvana. Faktori životne sredine kao što je zagađenje takođe mogu ometati sposobnost tvog tela da proizvodi kolagen.

Koji je najbolji način za uzimanje kolagena?

Stručnjaci za negu kože preporučuju nanošenje kolagenskih krema, a one mogu biti neverovatno efikasne! Međutim, sami od sebe, ovi lokalni proizvodi možda neće biti dovoljni da preokrenu sve te agresivne znake starenja. Često su molekuli kolagena u proizvodima za lokalnu upotrebu jednostavno preveliki da bi prodrli u kožu, nikada ne dostižući mesto proizvodnje kolagena koje je inače smešteno duboko u dermisu. Dopunjavanje hranljivih materija potrebnih telu za proizvodnju kolagena može biti više „unutrašnji posao“. Drugim rečima, smatra se da je konzumiranje suplemenata kolagena najbolji način za uzimanje kolagena!

Kolagen je napravljen od aminokiselina koje se nalaze u proteinskoj hrani. Većina nas ih ima dovoljno u ishrani, tako da telo već ima gradivne blokove koji su mu potrebni da napravi sopstveni kolagen. Ono što ti je potrebno su sinergijski hranljivi sastojci da bi ovaj proces pretvaranja aminokiselina u kolagen bio efikasniji i da bi zaštitili vlakna kada su stvorena. Nema smisla konzumirati proizvode koji sadrže kolagen ako nemaš kofaktore da ga asimiluješ u koži!

Tu dolazi na scenu podrška za kolagen kože. Naime, obrati pažnju da suplementi na bazi kolagena koje konzumiraš sadrže i sastojke koji će podržavati njegovu asimilaciju u koži – koji pomaže telu da stvori i sačuva kolagen. Takva formula treba da sadrži osnovne sastojke za kojima tvoja koža žudi – vitamin C, cink, antioksidansi, hijaluronska kiselina i dr.

Tako da, možeš da ostvariš uočljivije i dugotrajnije rezultate od tvoje rutine nege kože tako što ćeš pojačati svoju trenutnu anti-aging negu sa adekvatnim suplementom kolagena.

Share post