Cliche logo

Kremasti ili kompaktni bronzer – Koji je bolji za tebe?

Bliži se proleće, sunce polako izviruje iznad oblaka, dani su duži – a tebi je u glavi samo jedno – taj izgled preplanule kože. Proleće i leto su idealno vreme za istraživanje sveta bronzera.

Postoji zabluda da su bronziranje i konturisanje jedno te isto. Konturisanje treba da donese dimenziju i dubinu licu uz suptilno oblikovanje, dok bronzeri imaju za cilj da donesu toplinu i sjaj.

Takođe postoji značajna razlika u nijansama proizvoda za konturisanje i bronzera. Pošto je konturisanje za dubinu i dimenziju, nijanse često imaju primetno hladniji podton. S druge strane, bronzeri imaju više topao podton koji je približan tvojoj koži.

E sada, postavlja se pitanje kako da znaš da li je za tebe bolji kremasti ili kompaktni bronzer? Sa toliko mnogo opcija koje su danas dostupne na tržištu, može biti teško da se odlučiš

Kremasti vs. kompaktni bronzer

Kremasti bronzeri su najčešće sjajan izbor za suvu kožu, pre svega zbog svoje kremaste i emolijentne prirode. 

Podjednako je važno da i devojke sa masnom kožom znaju da odaberu odgovarajuću teksturu bronzera. Masnoj koži ne pristaju bronzeri koji su jako svetlucavi – što može prouzrokovati da koža izgleda dodatno sjajno, a to ne želimo.

Kako da utvrdiš svoj podton kože?

Kao i svaki drugi proizvod za ten, i dubina kože i podton igraju važnu ulogu pri odabiru bronzera.

Opšte pravilo je da se odlučiš za bronzer koji je za jednu ili dve nijanse tamniji od prirodnog tona tvoje kože. Bilo da si svetle ili tamne puti, ili pak negde između – poznavanje podtona tvoje kože je jednako važno kao i poznavanje ‘’dubine’’ kože.

Podtonovi spadaju u tri osnovne kategorije: topli, hladni i neutralni.

  • Topli podton je više breskvasti, zlatni ili žuti.
  • Hladan podton se generalno povezuje sa kožom koja ima naznake plave, ružičaste.
  • Neutralni podtonovi imaju mešavinu hladnih i toplih tonova.

.Tvoj podton utiče na to kako će tvoj ten izgledati kada je preplanuo

  • Svetliji tonovi kože sa toplim nijansama su preplanuli u nijansi breskve – zato izaberi bronzer na bazi breskve ili neutralan ten.
  • Svetli do srednji tonovi kože sa toplim nijansama preplanuli su više zlatne boje – stoga izaberi bronzer koji ima ton bakra.
  • Dublji tonovi kože preplanuli su i više od bronzane boje – pa izaberi bronzer koji je duboko bogat čokoladnom nijansom.
  • Svetlije nijanse kože sa hladnim nijansama preplanule. Izaberite bronzer sa ružičastim tonom.
  • Svetli do srednji tonovi kože sa hladnim podtonom kada su preplanuli imaju boju cimeta – odluči se za bronzer preplanule nijanse sa nagoveštajem nijanse cimeta.
  • Dublji ili bogatiji tonovi kože sa hladnim podtonom tena su preplanuli nekako više crvenkasti – pa izaberi bronzer tamno braon boje sa primesama crvene.
  • I Ukoliko imaš neutralan podton, nema vidljive nijanse, možeš izgoreti, a zatim preplanuti – odluči se za bež ton koji neće uzrokovati da tvoja koža izgleda crveno ili narandžasto.

Kako da pravilno primeniš bronzer?

Sada kada smo utvrdili sve o podtonu i kako da izabereš svoju nijansu bronzer – primena je takođe bitan element u dobijanju ultimativnog prirodnog preplanulog izgleda. 

Ako koristiš bronzer zajedno sa proizvodima za ten, kao što je puder – najpre nanesi puder u prahu kako bi sprečila neravnomerno nanošenje bronzera kasnije. Ako koristiš kremasti bronzer, onda se on može naneti direktno na kožu nakon tečnog pudera ili tonirane hidratantne kreme.

Takođe treba da znaš da bronzeri imaju specifična pravila za nanošenje. Treba ih naneti na ono mesto na licu gde sunce prirodno pada. Pravilno postavljanje bronzera obuhvata strane čela, oko slepoočnica u obliku c, vrh nosa i bradu. Ne zaboravite na vrat i dekolte. Za dodatni sjaj koristi proziran, svetlucav bronzer na visokim tačkama lica – kao što su jagodice i most nosa.

Lepezasta četka je najbolja za nanošenje bronzera, jer će ona učiniti da postigneš taj lagani i prirodni efekat. 

Zapamti da bronzer treba da doda suptilnu toplinu tvom licu – a ne pokrivanje kao u slučaju pudera. 

Bilo da izabereš kremasti ili kompaktni, bronzeri su odličan način da dočekaš i proslaviš tople sunčane dane koji su pred nama.

Share post