Cliche logo

Koliko često treba prati posteljinu, ćebad i jastuke?

Da li znaš šta je zajedničko oljuštenim ćelijama kože i grinjama koje ne možeš ni da vidiš? Sve ovo se vremenom nakuplja na tvojoj posteljini! Čak 35% bakterija u našim krevetima potiče sa našeg tela. I ako im pružiš dovoljno vremena, ove nus pojave (da ih tako nazovemo) mogu pogoršati alergije, ekcem i različite probleme sa kožom.

Neka istraživanja su čak utvrdila da je posteljina koja nije bila oprana 4 nedelje bila prljavija od držača četkice za zube!

Da te ne plašimo više – ali zaista treba dobro razmisliti o tome koliko često peremo svoju posteljinu, ćebad i jastuke.

Toliko je jednostavno, pranje u mašini može da se reši ovih jezivih tragova, bakterija, grinja i ostataka mrtvih ćelija. Ipak, nije baš sve tako crno. Postoje i neke dobre bakterije na našoj posteljini, zbog čega ne preporučujemo da perete sve ove stvari za spavanje češće od jednom nedeljno!

Različite komponente tvoje posteljine imaju svoj raspored pranja. Saznaj koliko često treba prati posteljinu, ćebad i jastuke u narednim redovima.

Imaj na umu da ćeš možda morati da pereš posteljinu češće nego što je preporučeno ako:

  • imaš kućnog ljubimca koji spava sa tobom
  • imaš alergiju na prašinu i grinje
  • često se znojiš dok spavaš
  • spavaš gola (ima i takvih).

Jednom nedeljno: posteljina i jastučnice

Posteljina sa kojom tvoje telo dolazi u direktan kontakt u krevetu treba da ide na pranje jednom nedeljno! Ovo uključuje čaršav, posteljinu za pokrivanje i jastučnicu.

Posteljinu treba prati na minimum 60°C.

Ako se držiš ovog rasporeda pranja, standardna pamučna posteljina treba da traje 2 do 3 godine pre nego što će biti potrebno da je zameniš.

Svaka 3 meseca: pokrivači, jorgani i ćebad

Pokrivači, jorgani i ćebad koji nisu u direktnom kontaktu sa tvojim telom, tj. koji se nalaze u navlaci – mogu da se peru jednom u 3 meseca. Zavisno od tkanine, prati savete na uputstvu ili etiketi za pravilno pranje, tj. odgovarajuću temperaturu pranja.

Jednom u 3 do 6 meseci: operi jastuk

Pošto su jastuci tamo gde polažeš glavu, održavanje jastuka čistim je naročito važno. Kada bi prosečna osoba znala šta se sve nalazi u njenom jastuku, nikada ne bi želela da ga koristi! Dok standardna jastučnica nudi blagu barijeru između tvog lica i onoga što je unutar jastuka, postoje štitnici za jastuke koji su čvršća barijera. Ovi tzv. štitnici za jastuke, koji se mogu prati svakog meseca, produžavaju životni vek tvog jastuka i štite punjenje od izlaganja grinjama i alergenima. Oni takođe omogućavaju da produžiš vreme između pranja tvog jastuka.

Kako da opereš jastuk: koristi hladnu vodu i proveri etiketu deterdženta – kako bi bila sigurna da je bezbedan za punjenje jastuka (npr. perje). Možda ćeš morati da pokreneš dodatni ciklus centrifuge i pražnjenja da bi uklonila zaostalu vodu u jastuku pre nego što ga staviš na sušenje. Baci nekoliko čistih teniskih loptica u bubanj sa svojim jastucima da razbiješ grudvice u punjenju koje se mogu formirati tokom pranja i sušenja.

Ako se držiš ovog rasporeda pranja, jastuk punjen perjem treba da ti traje šest meseci do godinu dana pre nego što ćeš morati da ga zameniš.

Share post