Cliche logo

Koju boju šminke treba da nosiš – Šta kaže teorija boja?

Da li se i ti pitaš koja boja šminke bi ti najbolje pristajala? Pored tehnike šminkanja i kvaliteta make-up proizvoda, izbor adekvatne boje koja se uklapa sa tvojim tenom i bojom očiju je takođe jako važna stavka kod dobre šminke.

Kad kažemo boja šminke – tu mislimo na tečnu podlogu, rumenilo, senke, ruževe i razne proizvode za šminkanje. Za većinu žena, postoji neizvesnost oko toga koje boje će se najbolje slagati sa njihovim tenom ili karakteristikama. Da stvar bude još gora, sada živimo u vremenu kada postoji više opcija boja nego ikada ranije – pa je jako teško odlučiti se za onu koja će nam odgovarati!

Internet je prepun video snimaka blogera i web-zvezda koje koriste palete duginih boja kada su u pitanju razni make-up proizvodi.

Pre nego što se pogubiš u svim tim bojama – hajde da prođemo osnovnu lekciju o teoriji boja za šminku koja bi mogla da pojednostavi čitav ovaj proces.

Za početak, treba da razumemo terminologiju. Kada biramo boju za šminku, želimo da razlikujemo neke kvalitete te boje. Tehnički, boja ima tri različita kvaliteta: nijansu, zasićenost i dubinu.

Nijansa je ono što je stvarna boja: crvena, plava, smeđa itd. Kada biramo koja će nam nijansa najbolje odgovarati, želimo prvo da razmotrimo koje boje imamo u našoj koži, kosi i očima. Na primer, ljudi sa plavom kosom i plavim očima obično izgledaju dobro u zlatnim i smeđim nijansama.

Ako je tvoja koža hladne ili ružičaste boje, verovatno će ti pristajati dobro meka ružičasta rumenila i karmin. One devojke sa preplanulom kožom i smeđim očima izgledaju dobro u sivim, srebrnim i plavim nijansama.

Zasićenost se odnosi na to koliko je intenzivna data boja. Visoko zasićene boje dobro rade za dramatičan izgled, dok boje niske zasićenosti izgledaju mekše i nežnije. Na primer, za prirodan izgled – dnevno ružičasto rumenilo koje nije previše zasićeno će biti dobra opcija. S druge strane, želimo da crveni ruž koji nosimo uveče ima dosta zasićenosti. Imaj na umu da samo zato što je boja veoma zasićena, ne znači da će biti tamna. Biće samo intenzivna ili svetla u odnosu na ton tvoje kože.

I stigosmo do dubine, koja označava koliko je boja svetla ili tamna. Važno je uzeti u obzir dubinu tvoje kože kada biraš dubinu boje šminke.

Kada biramo boje koje dobro odgovaraju našim karakteristikama, obično gledamo našu kožu, oči i boju kose da bismo utvrdili šta će najbolje da nam ”legne”. Imamo opciju da koristimo boje koje su slične našim karakteristikama – monohromatske, ili da koristimo boje koje su suprotne boji naših karakteristika – kontrastne.

Boje poput narandžaste, zlatne i bakar najbolje su za kontrast sa plavim očima.

Isto tako, zelene oči izgledaju najviše zelene kada su poboljšane ljubičastom.

Smeđe oči izgledaju jednako lepo kada su ”pojačane” hladnim bojama kao što su siva, boja platine ili srebra.

Boja šminke može da ti pomogne i kod prekrivanja određenih promena na licu. Na primer, ne treba ti scenska šminka ili teški korektor da bi prekrila podočnjake ili crvenilo na licu. Ako imaš crvenilo oko očiju ili na obrazima, korektor na žutoj bazi će definitivno neutralisati crvenilo.

Ako imaš sive, plave ili ljubičaste kolutove oko očiju, koristi korektor u boji breskve da neutrališeš tamnu boju. Ovo takođe sjajno radi i kod hiperpigmentacije.

Ukoliko ti celo lice ima puno prirodnog crvenila i ne želiš da ga potpuno prekriješ, nanesi bronzer na bazi zlatne boje da omekšaš boju tena. Isto tako, ako ti je koža veoma bleda, isprobaj bronzer na bazi breskve ili ružičaste boje. Ove suprotne boje mogu ti pomoći da neutrališeš svoj podton i poboljšaš izgled tena.

Share post