Cliche logo

Koja je hrana najbolja za rast kose?

Znamo već da zdravlje na usta ulazi i da je jako važno da se hranimo zdravo. Kako bi vaša kosa bila sjajna, bez iskrzanih krajeva i lomljenja, neophodno je da je hranite i spolja i iznutra. Dobrom ishranom utičete na sjaj, brži rast pa čak i boju kose. Pa zato, koja je hrana najbolja za rast kose? Krenimo redom.

Vitamin B

Ovaj vitamin je neophodna ukoliko lepu kosu. On je zaslužan za rast kose tako što pretvara hranu koju unosite u hranljive materije neophodne za zdravu kosu. Koja je hrana bogata vitaminom B? – Žitarice, Jaja, soja

Niacin

Niacin ima ulogu slučnu kao B vitamin i odgovoran je za dobru hidrataciju. Ukoliko vam nedostaje niacin, dolazi do suve kose i usporenog rasta. Niacin se nalazi u pečurkama, govedini i jajima.

Gvožđe

Gvožđe je vitamin koji je jako bitan za funkcionisanje celokupnog organizma. Manjak gvožđa uzrokuje gubitak kose i anemiju. Veliki broj žena koje imaju anemiju se suočavaju sa prekomernim opadanjem kose. Dobri izvori gvožđa su: spanac, zeleno povrće, pistaći, plodovi mora i crveno meso

Vitamin C

On je jako bitan za zaštitu folikula kose i pomaže u dobroj apsorbciji gvožđa i ostalih vitamina. Vitamin C se može naći u citrusima, krompiru, zelenom povrću, borovnicama.

Omega-3 masne kiseline

Oni održavaju kosu sjajnom i hidriranom . Odgovorne su za stvaranje sebuma. Mogu se naći u bundevama, lososu, skuši i drugim ribama.

Vitamin A

Vitamin A je neophodan za rast kose. Sigurno ste čuli da nekome raste kosa brže a nekom sporije. Za brzinu rasta zaslužan je isključivo ovaj vitamin. Možemo ga naći u šargarepi, bundevi, mleku, jogurtu i batatu.

Vitamin D

Ključan je za kreiranje novih folikula. Vitamin D se proizvodi u kontaktu sa Suncem pa se preporučuje umereno sunčanje u prepodnevnim i popodnevnim časovima. Nekad je neophodno pomoći stvaranje uz odgovarajuće suplemente. U hrani se može naći u ribi poput soma i šarana i pečurkama.

Cink

Cink je odgovoran za hidrataciju sklapa i dlake. Bez Cinka dolazi do stvaranja peruti i seboreje kao i gubitka kose. Hrana bogata Cinkom je govedina, jaja i spanać.

Šampon za rast kose

Pokušajte da napravite sami kod kuće šampon za rast kose. Od sastojaka su vam potrebni:

  • 2 litre šampona od koprive
  • Bočica Pantenola
  • AD Kapi
  • Ricinusovo ulje

Pomešajte sve sastojke i koristite šampon mesec dana. Primetićete da vam je kosa dosta zdravija.

Share post