Cliche logo

Knjige koje svaka žena mora da pročita jednom u životu

Nikada nije bilo bolje vreme da se pročita dobra knjiga. U eri nezaustavljivog razvoja modernih tehnologija, interneta i društvenih mreža – nema ništa lepše i iskonskije od toga uživati u osećaju iščitavanja stranica remek-dela svetske književnosti.

Istraživali smo koje su to knjige koje svaka žena mora da pročita i rezultat je zaista široka lista klasika i modernih književnih ostvarenja u kojima će uživati svaka žena koja voli veliku fikciju, ali i romantiku, društvene klasike i drugo.

Pogledaj našu listu od 8 omiljenih klasičnih romana većine čitalaca, saznaj više o ovim remek delima svetske književnosti i – pročitaj ih čim pre možeš.

Gordost i predrasude – Džejn Ostin

Od svog epohalnog uspeha 1813. godine, ‘’Gordost i predrasude’’ je ostao jedan od najpopularnijih romana na engleskom jeziku. Džejn Ostin je ovo književno remek-delo nazvala „svojim dragim detetom“, a njegovu heroinu, Elizabet Benet, „divnim stvorenjem koje se ikada pojavilo u štampi“.

Priča nas vodi kroz romantičan sukob između tvrdoglave Elizabet i njenog ponosnog lepotana, gospodina Darsija. Ono što nas oduševljava jeste blistava duhovitost Džejn Ostin koja nam je prikazala englesko društvo kroz narativ komedije koja je poprimila svetske razmere. Dok njeni likovi plešu kroz delikatne obrise flerta i intriga, ova knjiga prosto mami da s epročita još koja stranica.

Vaginini monolozi – Eva Ensler

Ovo duhovito, saosećajno i mudro remek-delo Eve Ensler daje glas najdubljim ženskim fantazijama i strahovima, garantujući da niko ko ga pročita više nikada neće gledati na žensko telo ili razmišljati o seksu na potpuno isti način.

Potresna i urnebesna turneja koja pomera granice i zalazi do krajnje zabranjene zone, ‘’Vaginini monolozi’’ su oda ženskoj seksualnosti u svoj njenoj složenosti i misteriji. Poznata i kao ‘’biblija za novu generaciju žena’’, izvođena kao pozorišni komad u gradovima širom sveta – ova knjiga inspirisala je i dinamičan pokret ‘’Dan V’ koji ima za cilj da zaustavi nasilje nad ženama.

Orkanski visovi – Emili Bronte

Orkanski visovi su transcendentno, mistifikujuće remek-delo koje istražuje okrutnost ljubavi i načine na koje nas prošlost, grebući po prozorskom staklu sablasnim prstima, nikada ne pušta.
U središtu ovog romana je strastvena ljubav između Ketrin Ernšo i Hitklifa – ispričana sa takvim emotivnim intenzitetom da obična priča o jorkširskim močvarama dobija dubinu i jednostavnost drevne tragedije.

Kada mladog siročeta Hitklifa usvoji bogati gospodin, on brzo uspostavlja blisku vezu sa ćerkom svog dobrotvora, Keti. Ali tokom godina, njihovo prijateljstvo iz detinjstva se pretvara u očajničku, uvrnutu, posesivnu ljubav, dok se bore sa nasilnom i tiranskom vladavinom Ketinog brata i ograničenjima društvene klase koja ih razdvaja. Ono što sledi je genijalan i mračno zadivljujući narativ o frustriranoj strasti i mučenom slomljenom srcu koji odjekuje kroz generacije, urađen sa svom brutalnošću, moći i divljinom jorkširskih močvara.

Ovo očaravajuće prozno delo Emili Bronte se upadljivom snagom hvata za prirodu ljudske ludosti, prkoseći rodu, verskim i društvenim običajima svog vremena.

50 nijansi siva – E. L. Džejms

Iako podeljenih stavova na temu ovog romana i njegove ekranizacije, radi se o bestseleru koji je do sada prodat u preko 150 miliona primeraka širom sveta. Kada studentkinja književnosti Anastasija Stil ode da intervjuiše mladog preduzetnika Kristijana Greja, ona nailazi na čoveka koji je fizički privlačan i istovremeno zastrašujuće čudan. Nevina i neiskusna Ana bude iznenađena kada shvati da počinje da želi ovog čoveka i, uprkos njegovoj zagonetnoj prirodi, očajnički želi da mu se približi. Ne mogavši da se odupre Aninoj neupadljivoj lepoti i krhkosti, kao i duhovitosti i nezavisnom duhu – Grej počinje da želi nju – ali pod njegovim čudnim uslovima.

Šokirana, ali i oduševljena Grejevim jedinstvenim erotskim ukusima, Ana na početku okleva – ali se ubrzo upušta u strastvenu vezu sa njim. Kristijana Greja, uprkos njegovim multinacionalnim poslovima i gromnom bogatstvu, muče demoni i izjeda potreba za kontrolom. Kada se par upusti u smelu, strastvenu fizičku vezu, Ana otkriva tajne Kristijana Greja i uporedo istražuje svoje mračne želje.

Ubiti pticu rugalicu – Harper Li

Harper Li je svoju knjigu uvek smatrala jednostavnom ljubavnom pričom, a danas se ona smatra remek-delom američke književnosti. Ikonično remek-delo o detinjstvu u uspavanom južnjačkom gradu i krizi savesti koja ga je potresla. “Ubiti pticu rugalicu” postao je bestseler kada je prvi put objavljen 1960. godine, a osvojio je i Pulicerovu nagradu 1961. godine. Kasnije je pretvoren u film nagrađen Oskarom, takođe klasik.

Saosećajan, dramatičan i duboko dirljiv roman „Ubiti pticu rugalicu“ vodi čitaoce do korena ljudskog ponašanja – do nevinosti i iskustva, dobrote i surovosti, ljubavi i mržnje, humora i patetike.

Sa preko 18 miliona štampanih primeraka i izdanja prevedenih na 40 jezika, ova regionalna priča mlade žene iz Alabame ima univerzalnu privlačnost.

Soba sa pogledom – Edvard Morgan Forster

Forster je imao samo 29 godina kada je objavio Sobu s pogledom 1908. godine. Lucy Honeychurch, mlada žena iz više srednje klase, posećuje Italiju pod nadzorom svoje starije rođake Šarlot. U njihovom pansionu, u Firenci, dobijaju sobe koje gledaju u dvorište, a ne na reku Arno. Gospodin Emerson, takođe gost, velikodušno im nudi sobe koje pripadaju njemu i njegovom sinu Džordžu.

Knjiga opisuje Lusine borbe dok se pojavljuje kao samostalna žena, koja od neodlučnosti raste do ispunjenja. Ona se bori između strogih, staromodnih viktorijanskih vrednosti i novijih, liberalnijih običaja. U ovoj borbi Lusina sopstvena ideja o tome šta je istina razvija se i sazreva. Njeno putovanje u Italiju otvara joj oči za ideje i ljude za razliku od onih koje poznaje dok je odrastala na engleskom selu. Takođe primećuje kako se čini da se italijanske klase slobodno mešaju i shvata da su društvene granice koje je uvek smatrala fiksnim zapravo proizvoljne. Njeno iskustvo sa Emersonovim pokazuje joj da može biti lepote u stvarima koje se smatraju neprikladnim, a Šarlotina izdaja joj pokazuje da ispravnost nije uvek najbolji sudija o tome šta je istina.

Snaga ovog romana leži u živopisnoj postavi likova, humorističnim dijalozima i komičnoj igri današnjih manira, kao i u Forsterovom privlačnom, simpatičnom istraživanju Lusinog lika.

Beležnica (The Notebook) – Nikolas Sparks

Beležnica je duboko dirljiv portret same ljubavi, nežnih trenutaka i fundamentalnih promena koje utiču na sve nas. Blistajući lepotom koja se retko može naći u aktuelnoj literaturi, ‘’The Notebook’’ predstavlja Nikolasa Sparksa kao klasičnog pripovedača sa jedinstvenim uvidom u jedinu emociju koja je zaista važna.

Smešten usred stroge lepote obalne Severne Karoline 1946. godine, ‘’Beležnica’’ počinje pričom o Nou Kalhunu, ruralnom južnjaku koji se vratio kući iz Drugog svetskog rata. Noa vraća svojoj plantaži nekadašnji sjaj, a proganjaju ga slike prelepe devojke koju je upoznao četrnaest godina ranije, koju je voleo kao nikog drugog. Nesposoban da je pronađe, ali ne želi da zaboravi leto koje su proveli zajedno, Noa je zadovoljan da živi samo sa sećanjima… sve dok se ona neočekivano ne vrati u njegov grad da ga ponovo vidi. Ali Nelson je sada verena za drugog muškarca, ali shvata da prvobitna strast koju je osećala nije potamnela tokom vremena. Ipak, prepreke koje su jednom prekinule njihovu prethodnu vezu ostaju, a jaz između njihovih svetova je prevelik da bi se ignorisao.

Share post