Cliche logo

Kako se izboriti sa mučninama u trudnoći?

Kažu da je jutarnja mučnina jedan od najuobičajenih simptoma trudnoće. Međutim, odmah ćemo ti reći – ovaj naziv je laž. Izraz „jutarnja mučnina“ je zaista pogrešan. Veliki broj budućih mama ima mučnine po čitav dan ili nevezano za to koje je doba dana. To je jedna od prvih istina o trudnoći koju su iskusile – dok svakim danom uče šta da očekuju dok očekuju (bebu).

Žene koje će najverovatnije iskusiti mučninu tokom trudnoće su obično mlađe i one koje čekaju svoje prvo dete. Obično počinju da imaju ovaj problem kada su trudne pet do šest nedelja i traje oko šest nedelja, iako neke manje srećnice osećaju mučninu tokom cele trudnoće.

Što se tiče uzroka mučnine tokom trudnoće, niko ne zna pravi razlog sa sigurnošću. To može biti odgovor tela na stres ili hormonske fluktuacije usled trudnoće, istezanje trbušnih zidova ili povećanje nivoa progesterona koji usporava pokretljivost želuca. Postoji i pojačan osećaj mirisa koji doprinosi svemu ovome.

Dakle, šta možeš učiniti povodom toga? Primeni ove savete i smanji mučninu tokom trudnoće!

Jedi male, česte obroke tokom dana

Mnogi od nas su navikli na tri glavna obroka i eventualno neku užinu između, ali to nije igra koju treba da igraš kada si trudna. Umesto toga, jedi više manjih obroka tokom celog dana.

Previše hrane unete odjednom može pogoršati tvoje simptome, ali isto tako ako jedeš i premalo. Prazan stomak zapravo može pogoršati mučninu. Pokušaj da pojedeš barem nešto malo, ako možeš. Tako da ti savetujemo da ujutru čim ustaneš, pojedeš nešto – poput nekog krekera ili suvog voća, pre nego što imaš zvanični doručak.

Izbegavaj okidače poput određene hrane ili mirisa

Ako ne možeš da tolerišeš određeni ukus ili miris, jednostavno ga se reši i izbegavaj jake mirise ili začine neko vreme. Blaga hrana, poput krekera, tosta itd. – generalno je najbolja. Ako osećaš da je to sve što možeš da jedeš, onda neka tako i bude – dok se stvar sa mučninom ne smiri. Biti na određenoj dijeti nekoliko nedelja neće štetiti tvojoj bebi.

Namirnice koje sadrže više proteina i ugljenih hidrata i manje masti često se bolje tolerišu u trudnoći.

Odvoj piće od jela

Popij nešto minimum pola sata pre ili posle jela, kako bi izbegla taj neprijatan osećaj punoće u stomaku. Kada su u pitanju pića, savetujemo ti običnu vodu.

Ako su tvoji simptomi dovoljno jaki da izazovu dehidraciju, onda obavezno pojačaj unos vode preko dana!

Đumbir može da pomogne

Mnoge naučne studije su pokazale da jedenje đumbira ili konzumiranje čaja od đumbira može smanjiti mučninu i povraćanje u trudnoći. Čaj od đumbira je bezbedan u trudnoći, naravno u malim količinama, a isto tako možeš da dodaješ đumbir u hranu.

Prenatalni vitamini su važni, naročito vitamin B6

Prenatalni vitamini zapravo mogu da uznemire tvoj stomak, ali ih većina trudnica uzima tokom trudnoće – naravno uz konsultaciju sa lekarom. Možda ne bi bilo loše da ih u tom slučaju uzimaš uveče dok mučnine ne prođu (pod uslovom da uveče nemaš mučnine). I uvek ih uzimaj uz obrok. Neke studije povezuju vitamin B6 sa smanjenjem stresa i ublažavanjem mučnine, tako da neće škoditi ako dodaš malo ovog vitamina svojoj rutini.

Takođe, neka istraživanja kažu da ako počneš da uzimaš prenatalne vitamine pre začeća – može se smanjiti verovatnoća da ćeš imati mučninu od uzimanja vitamina nakon što ostaneš u drugom stanju.

Ali ako pokušaš da promeniš način života i ishranu, a i dalje osećate da ti je potrebno dodatno olakšanje – konsultuj se sa lekarom oko eventualne primene određenih lekova za mučninu koji su bezbedni u trudnoći.

Share post